Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Omroep Gelderland - 2003

Omroep Gelderland Arnhem 2003

Omroep Gelderland is de publieke regionale omroep voor de provincie Gelderland. De omroep is ontstaan in 1987. Voor die tijd maakte Omroep Gelderland deel uit van Radio Oost. In de eerste jaren was er alleen Radio Gelderland. In 1996 is daar ook televisie bijgekomen.

Naast de radio- en televisieafdeling, profileert Omroep Gelderland zich ook op internet en er is teletekst (Direct Nieuws Net). Zoals de meeste regionale publieke omroepen, houdt ook Omroep Gelderland de verkoop van reclamezendtijd in eigen hand. Daarvoor is het speciale reclamebedrijf Omroep Reclame Gelderland.

De hoofdredactie van Omroep Gelderland staat onder leiding van Jos Campman en is gevestigd aan de Rosendaalseweg in Arnhem. Daarnaast zijn er regioredacties in Tiel, Nijmegen, Doetinchem en Apeldoorn. Momenteel werken er rond de 180 mensen bij de omroep.

Radio Gelderland is de best beluisterde zender in de provincie. De zender begint elke ochtend om zes uur met haar programmering. Tot aan zeven uur ?s avonds is er een uitgebalanceerde mix te horen van nieuws, muziek en luchtige informatie. In de avonduren en ’s nachts wordt het signaal van Radio 1 doorgegeven.

TV Gelderland is 24 uur per dag in de lucht. De zender wordt goed bekeken. Dagelijks stemt zeker een kwart van de Gelderlanders ouder dan 6 jaar af op de publieke regionale zender. Tussen 17.30 uur en 18.30 uur zendt TV Gelderland een live-programma uit. Hierin vormt het Gelders Nieuws om 18 uur de hoofdmoot. Het andere half uur wordt gevuld met een dagelijks wisselend ‘varia’-programma.

Auto’s + receptie

Omroep Gelderland Arnhem 2003

Omroep Gelderland heeft een groot wagenpark. Er zijn reportagewagens en auto’s voor verslaggevers. De auto’s rijden dagelijks door de provincie, op zoek naar het laatste nieuws voor TV Gelderland. Ook Radio Gelderland zendt veel uit vanaf locatie. Regelmatig zijn de reporters op pad om het laatste nieuws te verslaan. Tevens zijn er vaste items op locatie als De Rode Draad en het spelletje Verblijfplaats Onbekend.

Dagelijks komen regelmatig kijkers en luisteraars van Omroep Gelderland op bezoek om hun favoriete omroep van dichtbij mee te maken. Bij een aantal programma’s is live-publiek aanwezig. Bovendien is het ook mogelijk in groepsverband een rondleiding te krijgen door het pand en de studio’s.Eindregie

Omroep Gelderland Arnhem 2003

Vanuit de regieruimte worden de live-uitzendingen van TV Gelderland gecoördineerd. Doordeweeks is er dagelijks een uur lang live-televisie te zien. Daarna worden de programma’s de hele avond en nacht herhaald. Op het hele uur zendt TV Gelderland het Gelders nieuws uit. \

Op de halve uren zijn er wisselende programma’s te zien. Elke maandag is er het sportprogramma De Verlenging. Dinsdag kunnen Gelderlanders kijken naar Gezond & Zo, woensdag staat Actueel op het programma, op donderdag Buitengewoon en op vrijdag is het consumentenprogramma Hallo Gelderland te zien.

In het weekend zendt TV Gelderland niet live uit. Dan zijn op zaterdag De Geschiedenisbus en De Huiskamer TV Show te zien. Elke zondag worden Schatgraven en De Bewoners Van… op het scherm gebracht.Apparatuur + make-up

Omroep Gelderland Arnhem 2003

Uiteraard beschikt ook Omroep Gelderland over de broodnodige apparatuur om de uitzendingen in de huiskamers te doen belanden.

Voordat de presentatoren het scherm op gaan, worden ze eerst mooi opgetut in de speciale schminkruimte. Een leuke outfit mag eveneens niet ontbreken, dus die wordt hier ook uitgezocht.Tv Studio

Omroep Gelderland Arnhem 2003

Achter deze desk zitten nieuwslezers Pascal Kamperman, Petra Engelfriet, Irene ten Voorde en Aernout Pleket om te zorgen dat het Gelders nieuws dagelijks in de huiskamers komt. Ook de andere live-programma’s komen vanuit deze studio. De decors staan tegenover elkaar. Tijdens de reclame tussen het nieuws en de overige programma’s, nemen de presentatoren snel hun plaats in en switchen de camera’s van positie.

Het eerste dat opvalt bij het betreden van de televisiestudio is dat deze op tv groter lijkt dan in werkelijkheid het geval is. Voordat TV Gelderland gebruik ging maken van deze ruimte, zat er een gymzaal in de huidige televisiestudio.Montage studio’s

Omroep Gelderland Arnhem 2003

Geen televisieprogramma kan zonder montage. TV Gelderland beschikt over zowel analoge als digitale montagestudio’s. De analoge worden vooral gebruikt om nieuwsitems te monteren. Doordat een programmafragment gewoon van de ene videoband op de andere wordt gekopieerd, kan een montage in relatief weinig tijd klaar zijn. Zeker bij een deadline voor een nieuwsuitzending is dat van groot belang.

Bij de weekendprogramma’s die van tevoren worden opgenomen, wordt meestal digitale montage gebruikt. Het voordeel is dat er preciezer kan worden gewerkt en er meer geavanceerde mogelijkheden zijn. Voordat het monteren kan beginnen, moeten eerst echter alle opnames in de computer worden geladen, wat erg veel tijd in beslag neemt. De programma’s in het weekend worden echter ruim van tevoren opgenomen, zodat dat geen probleem is.Redactie

Omroep Gelderland Arnhem 2003

Het redactieteam van het wekelijkse consumentenprogramma Hallo Gelderland! werkt de hele week aan het voorbereiden van de uitzending op vrijdagavond. Presentatrice Irene ten Voorde (links) informeert de Gelderlanders wekelijks over de meest uiteenlopende zaken.

Bovendien worden diverse producten getest door een panel. Ten Voorde presenteert het programma samen met Rob Kleijs (niet op de foto).

Productie

Omroep Gelderland Arnhem 2003

Naast de reguliere programmering is Omroep Gelderland ook geregeld aanwezig bij evenementen in de provincie. Zo doet de zender verslag van optochten en bloemencorso’s. Het hoogtepunt is echter de jaarlijkse Vierdaagse van Nijmegen. Zowel Radio als TV Gelderland zijn elke zomer live aanwezig bij het evenement met een reeks live-uitzendingen en reportages.

Het programma rond de Vierdaagse behoort elk jaar tot de best bekeken uitzendingen van TV Gelderland. Ook buiten de provinciegrenzen stemmen veel mensen dan af op de zender om de verrichtingen van de wandelaars te volgen.Vormgeving

Omroep Gelderland Arnhem 2003

Marcel van Engelenburg is verantwoordelijk voor de vormgeving en de promo’s van Omroep Gelderland. Niet alleen is hij de ‘stem’ van zowel radio als televisie, het audio gedeelte van alle spotjes en jingles wordt ook volledig door hem verzorgd. Daartoe beschikt Van Engelenburg over een eigen studio in het pand van Omroep Gelderland.

Dagelijks bedenkt hij nieuwe vormgeving, die niet lang daarna op zender te horen is. Ook heeft Van Engelenburg een zeer uitgebreid archief met de meest uiteenlopende geluiden en muziekstukken, zodat nagenoeg alles aanwezig is voor een perfecte en zeer herkenbare huisstijl.Stafbureau + Muziekredactie

Omroep Gelderland Arnhem 2003

De marketingcommunicatieafdeling zetelt op het stafbureau (foto boven). De interne- en externe communicatie wordt hier gecoördineerd. Bovendien komen hier dagelijks de kijkcijfers binnen en worden de luistercijfers goed in de gaten gehouden. Naast de marketingmedewerkers zit de webmaster van de internetsite van Omroep Gelderland (DirectNieuwsNet) op het stafbureau.

De driekoppige muziekredactie stelt de playlisten van Radio Gelderland samen. Ondanks dat de programmamakers zich hier zoveel mogelijk aan dienen te houden, is er wel voldoende ruimte voor eigen keuzes. Het format van Radio Gelderland bestaat voornamelijk uit muziek gericht op luisteraars van boven de 40 jaar. De nadruk ligt op muziek uit de jaren zestig en zeventig. Dat neemt echter niet weg dat er ook voldoende aandacht is voor de jaren tachtig, de jaren negentig en de hedendaagse hits.

Radio Gelderland werkt met het softwarepakket Co-Star. De meeste landelijke en regionale radiozenders werken met PC Radio of Dalet, maar de publieke regionale zenders zijn daar vaak een uitzondering op. Radio M in Utrecht werkt bijvoorbeeld ook met dit systeem. Via dit systeem kan Radio Gelderland ook geluidsbestanden uitwisselen met andere regionale omroepen.Nieuwsredactie

Omroep Gelderland Arnhem 2003

De nieuwsredacties van Radio en TV zitten in een grote ruimte. Omroep Gelderland vindt het zeer belangrijk dat radio en televisie goed op elkaar zijn afgestemd en dat er veel overleg en uitwisseling plaatsvindt, wat betreft het Gelders nieuws. Om dat te bewerkstelligen zit de nieuwsredactie op een afdeling. De centrale redactie in Arnhem onderhoudt voortdurend contact met de editieredacties in Tiel, Doetinchem, Apeldoorn en Nijmegen. Daar zitten enkele bureauredacteuren en verslaggevers die meerdere malen per dag bijdrages leveren aan het Gelders Nieuws.

De programma’s van Radio Gelderland komen niet allemaal uit dezelfde studio. Op een doordeweekse dag worden er tussen 6 en 19 uur, drie verschillende studio’s gebruikt. Uit de studio op de foto komen respectievelijke Goedemorgen Gelderland (6-9 uur), Vandaag de dag (12-14 uur) en Goedemiddag Gelderland (16-19 uur). Op Vandaag de Dag na zijn de programma’s vanuit deze studio voor een groot gedeelte ook te volgen via TV Gelderland. De kijker kan dan rechtstreeks zien wat er zich tijdens de radio-uitzending in de studio afspeelt.Radio studio

Omroep Gelderland Arnhem 2003

Vandaag de Dag is een dagelijks middagmagazine op Radio Gelderland, dat gepresenteerd wordt door Peter van den Hout (foto). Dagelijks wisselt hij nieuws uit de regio af met muziek, luchtige informatie en het spelletje Verblijfplaats Onbekend.

Dat spel is elke vrijdagmiddag goed voor vele reacties van luisteraars. Aan de hand van cryptische omschrijvingen moet men raden op welke plaats in Gelderland verslaggever Willem te Molder zich bevindt.Nieuwsstudio

Omroep Gelderland Arnhem 2003

Voor de programma’s op Radio Gelderland worden al drie studio’s gebruikt, de nieuws-uitzendingen op de radio komen ook nog uit een aparte studio. Nieuwslezers Erwin ten Have en Hans van den Hoorn lezen hier elk uur direct na het NOS Radionieuws het Gelders Nieuws. Daarbij doen ze zelf de techniek van de uitzending.

De tweede programmastudio is die van Dubbeluur (ma-vr; 10-12 uur). Bij dit programma is regelmatig publiek aanwezig, dat op een speciaal opgezette tribune kan plaatsnemen. Dubbeluur is het langstlopende programma van Radio Gelderland. Het werd echter niet altijd door dezelfde personen gepresenteerd. Momenteel zitten Marian Thurlings en Inge Delleman dagelijks achter de microfoon. In het verleden was onder meer Bert Kranenbarg (tegenwoordig Radio 2) te horen als presentator.Eind

Omroep Gelderland Arnhem 2003

Er is slechts een programma op Radio Gelderland waar, naast de presentator, geen aparte programmatechnicus bij nodig is, De Muziekmiddag. Alle andere programma’s worden ‘geschoven’ vanuit een speciale techniekruimte of zoals men vroeger zou zeggen ‘aan de andere kant van het glas’. Ook werken nagenoeg alle programma’s met een producer/regisseur die het verloop van de uitzending in de gaten houdt.

Bij De Muziekmiddag is dat echter niet nodig. Zoals de titel verraadt is dit het enige programma waar muziek de overhand heeft ten opzichte van nieuws. Elke werkdag presenteert Henk Mouwe De Muziekmiddag tussen 14 en 16 uur. Hij maakt het programma alleen en bedient ook zelf het mengpaneel. Mouwe is sinds enkele jaren werkzaam voor Omroep Gelderland. Momenteel is hij alleen actief op de radio. Slechts sporadisch is hij ook op televisie te zien.

Na een bezoek aan het programma eindigt de rondleiding door het pand van Omroep Gelderland. Het mag duidelijk zijn dat de omroep het goed voor elkaar heeft. Er wordt zeer professioneel gewerkt en zowel de kijk- als de luistercijfers stijgen nog dagelijks. Een prettig vooruitzicht voor de toekomst…

Bekijk hier de overige reportages van: 'Op bezoek bij:'