Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Keizerstad - 2002

Keizerstad Nijmegen 2002

Vandaag is de redactie van Radio.nl uitgenodigd om eens te komen kijken op het industrieterrein in Elst, sinds zes jaar de thuisbasis van het commerciele radiostation Keizerstad FM.

Via twee etherfrequenties en 450.000 kabelaansluitingen is Keizerstad FM luid en duidelijk te ontvangen. Wie in het oosten van het land woont, of er wel eens komt, heeft allicht wel eens naar deze zender geluisterd. Al ruim 20 jaar “een fenomeen” (eenennegentigeennn!). In 1982 gestart als zogenaamde “vrije radiozender”, in 1990 voortgezet als streekomroep voor vier gemeente’s in het Knooppunt Arnhem Nijmegen en in 1999 het publieke bestel ingeruild voor het commerciele.

De keuze om commercieel te gaan kwam voort uit een stille wens maar werd in 1998-1999 zo langzamerhand een must voor het station. De 50% informatieplicht voor de programmering van publieke omroepen bleek met name voor zenders als Keizerstad 97.7, zoals het station toen heette, als een molensteen aan de nek te gaan hangen.

“Om te switchen was een juiste beslissing”, volgens directeur Ignas Kuppens. “De luisteraars vroegen zich af waarom er zoveel gepraat werd en waarom de programmering bol stond van de herhalingen en schakelden op den duur liever naar een muziekzender. Dat konden we niet laten gebeuren. Door samenwerking met andere radiostations kregen we de gelegenheid een tweetal flinke etherzenders in Arnhem (FM 87.8) en Nijmegen (FM 92.1) te vullen met onze programma’s. De beslissing was snel genomen”.

Keizerstad FM koos bewust voor het populaire non-stop format. Veel muziek en korte en bondige, op de regio gerichte informatie. Niet zonder succes want intussen is Keizerstad FM in het Knooppunt Arnhem Nijmegen marktleider onder de Gelderse publieke en commerciele regionale zenders in de leeftijdscategorie 20-40 (bron CLO-Intomart mei-okt. 2002, Cebuco 14 en 15, ma-vrij 07.00-24.00 uur).

Kantoor/studio 1

Keizerstad Nijmegen 2002

Na een korte introductie bij de koffieautomaat lopen we naar de bovenverdieping van het doeltreffende onderkomen van de zender.

Naast de gebruikelijke kantoren vinden we hier ook een apart ogende productiestudio. In conflicterende pasteltinten treffen we een goed geoutilleerde technische outfit aan. Hier wordt de uit te zenden muziek verwerkt. Tevens worden hier de aangeleverde jingles, commercials en nieuws/informatieblokken in het automatiseringssysteem geplaatst.

"Het accent op, juist, bondig regionaal nieuws en informatie is van belang omdat dit ons onderscheid van landelijke zenders met een vergelijkend format. Sportblokken over bijvoorbeeld topclubs als N.E.C, Vitesse en EiffelTowers spreekt onze luisteraar enorm aan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een luisteraar in Hilversum. De hele uitstraling van het programma moet regionaal zijn. Daar zit hem nou net de kracht van niet-landelijke commerciële radio”, zegt Kuppens.

Kantoor/studio 2

Keizerstad Nijmegen 2002

Keizerstad FM gebruikt het Franse automatiseringssysteem Dalet, gekoppeld aan diverse hulpprogramma’s.

Het format (HOT-AC) wordt ingegeven door het muziekscedulingsprogramma Selector van RCS, waarvan Keizerstad FM de eerste gebruiker in Nederland is.
 

Uitzendstraat

Keizerstad Nijmegen 2002

In een heftig gekoelde technische ruimte treffen we de nodige computerapparatuur aan die de besturing verzorgt van de radio-automatisering, RDS en de (nieuwe) internetsite, maar ook processingapparatuur herbergt.

Keizerstad FM gebruikt voor de beide zenders apparatuur van Inovonics (studiozijde) en Omnia (zenderzijde). Keizerstad FM beschikt verder nog over een complete live-studio.
 

Geschiedenis

Keizerstad Nijmegen 2002

Op weg naar beneden treffen we in een vitrine, maar ook op de wand bij stationmanager Andre Bax, een hoop nostalgie aan. In de ruim 20 jaar dat de zender te beluisteren is heeft zich veel afgespeeld, waar veel luisteraars tevreden en met emotie aan terugdenken.

Na het bezoek togen we met z’n allen naar de plaatselijke chinees, waar nog lang nagepraat wordt over de rijke geschiedenis van het station, aangezien de redactieleden van Radio.nl in de jaren tachtig ook zelf fanatiek hebben afgestemd op Keizerstad FM.

Ook wordt er nog uitgebreid ingegaan op de aanstaande vergelijkende toets. Ook Keizerstad FM zal, net als alle collega-zenders, gaan voor een pakket frequenties waarmee de doelstelling voor de komende acht jaar veiliggesteld kan worden.

Voor ons vertrek aan het eind van de avond was het nog even tijd voor koffie. Daarna rijden we via Nijmegen (FM 92.1) naar Arnhem (FM 87.8) richting huis, met Keizerstad op de autoradio.