Kies je favoriete radiostation

Dossiers

ID&T Radio - 2002

ID-T Amsterdam

ID&T Radio is het enige landelijke radiostation dat 24 uur per dag dancemuziek draait. ID&T Radio is momenteel in (bijna) heel Nederland alleen te ontvangen via de kabel. Dit radiostation (vroeger bekend als 'New Dance Radio' en later 'SLAM FM' heeft nu de naam 'ID&T Radio' en dit is een naam dat veel meer is dan een radiostation alleen.

Elk jaar bezoeken ruim 400.000 jongeren de grootschalige dance-evenementen van ID&T zoals Sensation, Innercity, Mystery Land en Trance Energy. Deze worden o.a. georganiseerd in de RAI Amsterdam, de Jaarbeurs in Utrecht maar ook de Amsterdam ArenA. Bijna veertig werknemers zijn hier fulltime mee bezig.

Op een groot industrieterrein vlakbij het station van Sloterdijk in Amsterdam staat een pand (Rhoneweg 54) dat anders is dan alle andere panden die men daar tegenkomt. Het is net alsof je het New York van Amerika betreed met het logo van ID&T als vrijheidsbeeld op de parkeerplaats. ID&T is tevens verantwoordelijk voor een compleet nieuwe lifestyle die onder jongeren is ontstaan.

Daarbij hoort ook een radiostation dat 24 uur per dag alleen maar dance draait. Overdag draait men een luchtige mix en in de avonduren zijn specifieke programma's te horen met de beste club-DJ's uit Nederland.

Studio

ID-T Amsterdam

Na binnenkomst worden we hartelijk ontvangen door Program-Director Koen van Tijn van ID&T Radio. Hij is net bezig met de voorbereidingen van zijn radioprogramma in de studio.

Bij veel grote radiostations komen alle platen tegenwoordig uit de computer, maar ID&T Radio maakt ook veel gebruik van de ouderwetse pickup / draaitafel.

Het is natuurlijk mogelijk om platen te mixen met een cdspeler of een computer, maar met de ouderwetse pickup en de vinyl platen kun je je het beste live mixen. En dat is iets wat bij ID&T Radio nog erg veel gebeurd.

Studio live

ID-T Amsterdam

Op de bovenstaande foto zie je Koen van Tijn (Program-Director en DJ) samen met Tjeerd Korenwinder (studio engineer en ID&T Radio mix DJ) in actie, zij presenteren samen het programma "Just Dance".


Studio 2

ID-T Amsterdam

Naast de uitzendstudio heeft het commerciele radiostation 'ID&T Radio' ook nog twee productie studio's waar men onder andere promo's en commercials maakt.

Leuk detail hierin is dat men deze live inspreekt via een digitale telefoonlijn vanuit Amerika. Daar zit iemand die de teksten inspreekt en in Nederland worden de teksten afgemixt.

De jingles van ID&T Radio, en daarvoor ook SLAM FM en New Dance Radio, worden altijd ingesproken door de amerikaan John Wells. Sinds kort doet ID&T Radio het ook met een engelse vrouw, Melissa Sinden.

Beide stemmen spreken de zelfbedachte teksten in via een ISDN lijn. Bij dit hele proces is Cue Creative ook betrokken, die uiteindelijk het jinglepakket mixt en aflevert. Ook zijn zij verantwoordelijk voor een groot deel van de creatieve input van dit hele proces. De stem van John Wells is sinds kort vooral bekend van Sensation, het evenement wat ID&T jaarlijks organiseerd in de Amsterdam Arena.

Redactie

ID-T Amsterdam

Naast een aantal studio's heeft ID&T ook een redactie. Deze zijn in verschillende grote ruimtes te vinden. Op de redactie worden veel dingen geregeld.

ID&T heeft een eigen blad wat maandelijks uitgebracht wordt, men organiseert grote dancefeesten en men heeft een landelijk radiostation. Daarnaast is ID&T ook marktleider op het gebied van compilatie CD's en single's in de dance muziekmarkt.

Bij elk groot bedrijf vind je natuurlijk ook enorme vergaderruimtes, maar bij dit bedrijf ziet dat er toch iets anders uit. Bij ID&T vind men geen grote ruimtes met lange tafels en stoelen maar wel relaxruimtes met luie stoelen waar men kan vergaderen. Bij ID&T werken namelijk geen mensen met dure pakken, de gemiddelde leeftijd ligt rond de 25.

Uitzendstraat

ID-T Amsterdam

ID&T is een landelijk radiostation, wat bijna overal via de kabel te ontvangen is. Momenteel heeft men nog geen ether frequentie, maar daar hoopt men spoedig verandering in te brengen.

Via de uitzendstraat (zie hierboven) brengt men het signaal naar alle kabelstations van Nederland waardoor men in heel Nederland te ontvangen is.

Via het KPN netwerk wordt het signaal via de satelliet (Eutelsat) naar alle kabelstations in Nederland verspreid. KPN verspreid het signaal via de satelliet in MPEG 1.5 uit. Dit is namelijk niet mogelijk via MPEG 2. Het signaal is niet via een gewone consumenten satellietontvanger te beluisteren.