Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Gerbrandytoren - 2007

Gerbrandytoren Lopik

Op 2 augustus 2007 heeft de KPN de hulp ingeroepen van een gespecialiseerd bedrijf uit Zwitserland om aan de Gerbrandytoren bij IJsselstein een antenne te vervangen. Met behulp van een helikopter werd op de top van de toren uit 1961 een oude analoge TV- antenne verwijderd en een nieuwe digitale antenne geplaatst voor digitale ethertelevisie (DVB-T).

De 8000 kilo zware antenne vervangt de oude analoge antenne op de top van de Gerbrandytoren in Lopik (40 meter hoger dan de Eiffeltoren in Parijs) op een hoogte van 374 meter boven NAP. Het maximale hijsvermogen ligt rond 4500 kilo. De nieuwe antenne gaat dus in stukken naar boven.

Door de ideale weersomstandigheden kon de nieuwe antenne direct worden geplaatst. "De vliegomstandigheden waren top", zegt de woordvoerder. "Daardoor konden verschillende onderdelen van de antennes in één keer worden meegnomen met de helikopter." De nieuwe antenne zat om 16.10 uur op de mast, ongeveer drie uur na het begin van de operatie.

De televisiezendantenne op het topje van de mast is sinds december 2006 buiten gebruik en nu vervangen door een antenne voor nieuwe digitale diensten zoals digitale tv via de ether en tv op de mobiele telefoon. Vanwege de hoogte van de toren kon geen hijskraan worden gebruikt. Volgens KPN moet de mast 1 september 2007 weer in gebruik worden genomen. Op de volgende pagina's zijn diverse foto's van de mast en de helikopters te zien. [Radio.NL]
 

Gerbrandytoren 02

Gerbrandytoren Lopik

 

Gerbrandytoren 03

Gerbrandytoren Lopik

 

Gerbrandytoren 04

Gerbrandytoren Lopik

 

Gerbrandytoren 05

Gerbrandytoren Lopik

 

Gerbrandytoren 06

Gerbrandytoren Lopik

 

Gerbrandytoren 07

Gerbrandytoren Lopik

 

Gerbrandytoren 08

Gerbrandytoren Lopik