Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Hit Radio FFH - 2008

ffh Duitsland

De redactie van Radio.NL is inmiddels al bij vele radiostations in Nederland op bezoek geweest. Zo nu en dan trekt deze echter ook wel eens de landsgrenzen over om te kijken en ondervinden hoe radio in het buitenland wordt gemaakt. Eerder ging een deel van de redactie dan ook al op bezoek bij Virgin Radio in Londen, Xtra FM in Spanje, Dolfijn FM op Curaçao, WCBE in de Verenigde Staten en Studio Brussel en Donna in België. Dit keer passeerde Radio.NL de oostgrens van ons land en ging op bezoek bij Hit Radio FFH en zusterstations Planet Radio en Harmony FM in de Duitse deelstaat Hessen.

Voor wie het medianieuws en de luistercijfers uit Duitsland op Radio.NL volgt, zal de naam Hit Radio FFH geen onbekende naam zijn. FFH is sinds jaar en dag de best beluisterde radiozender van Hessen. Het station scoort een monsterachtig marktaandeel van 30,9%, wat goed is voor gemiddeld 614.000 luisteraars per uur. Om een indruk te geven: Radio 538, de best beluisterde radiozender van Nederland, trekt per uur ongeveer de helft van het aantal luisteraars dat FFH aan zich weet te binden. Daar komt bij dat Hessen ongeveer de helft zo groot als Nederland is en ongeveer 6 miljoen inwoners telt.

Omdat Radio.NL toch wel eens nieuwsgierig was naar het radiostation, trok een deel van de redactie van Radio.NL naar Bad Vilbel, een dorp vlak boven Frankfurt, alwaar Radio/Tele FFH GmbH gevestigd is. Tot Radio/Tele FFH behoort niet alleen Hit Radio FFH, maar ook Planet Radio en Harmony FM. Bij aankomst bleek dat de taal in ieder geval geen probleem opleverde, want de drie radiostations blijken deels te bouwen op Hollandse ‘knowhow’. De muziek die op FFH en Harmony FM te horen is wordt namelijk uitgezocht door Thijs Bakker, terwijl Roel Oosthout verantwoordelijk is voor de programmering op Planet Radio.

2. Het gebouw

ffh Duitsland

Het huidige gebouw van Hit Radio FFH, Planet Radio en Harmony FM in Bad Vilbel werd in juni 2001 in gebruik genomen.

Daarvoor waren de stations in Frankfurt-Rödelheim gevestigd.

3. Bezoekerscentrum

ffh Duitsland

De redactie van Radio.NL was overigens niet het eerste bezoek dat FFH over de vloer kreeg. Sterker nog: het is heel gebruikelijk dat de zender luisteraars over de vloer krijgt. Een aantal dagen per week worden er zelfs rondleidingen georganiseerd. Om alle bezoekers op te vangen beschikt FFH over een eigen bezoekerscentrum.

In het bezoekerscentrum worden ook regelmatig optredens van bekende artiesten gegeven, waarvoor op de radio kaartjes worden weggegeven.

 

4. Planet Radio – Redactie

ffh Duitsland

Op de begane grond van het gebouw is Planet Radio, het jongere zusje van FFH, gevestigd. Het station begon zijn uitzendingen in april 1997 via de frequentie 100.2 FM in de regio Frankfurt/Mainz. In eerste instantie zond Planet Radio overwegend dance uit, maar in de loop der jaren is het format aangepast. Momenteel brengt het een mix van urban (70%) en pop&rock (30%). Ook heeft de zender de beschikking gekregen over meerdere etherfrequenties, maar desondanks is Planet nog Radio niet overal in Hessen via de ether te ontvangen.

Planet Radio heeft de beschikking over een centrale redactie die in één grote ruimte gevestigd is. Hier werkt in totaal ongeveer 25 man aan de voorbereidingen voor de verschillende uitzendingen. Maar ook internet speelt een belangrijke rol bij Planet Radio. Sinds enige tijd heeft de zender een eigen ‘community’ op haar webstek: P2Go. Hier kunnen luisteraars ondermeer met elkaar in contact komen, foto’s plaatsen en een weblog bijhouden

 

5. Planet Radio – Vormgeving en cd-archief

ffh Duitsland

Bij Planet Radio zijn dagelijks twee medewerkers druk bezig met de vormgeving van het station. Hoewel het jinglepakket bij TopFormat vandaan komt, zijn er dagelijks nieuwe promo’s en dergelijke op de zender te horen. Deze worden dan ook intern bij het station gemaakt, waardoor ze binnen enkele uren ‘on air’ kunnen.

Ondanks dat alle muziek bij Planet Radio uit de computer komt, beschikt de zender ook nog over een uitgebreid cd-archief.

 

6. Planet Radio – Studio (1)

ffh Duitsland

Planet Radio beschikt voor haar uitzendingen over twee identieke studio’s, gescheiden door een glazen wand. Net als bij de meeste grote radiostations komen ook bij Planet Radio alle muziek en jingles uit de computer. Het station gebruikt hier echter geen Dalet voor, maar het uit Frankrijk afkomstige Zenon. In Nederland wordt dit pakket ondermeer gebruikt door het lokale radiostation Optimaal FM uit Wehl.

Het deejaymeubel in de studio is overigens rond waardoor de deejay alles binnen handbereik heeft. De doorgewinterde radiomaker zal overigens iets missen in deze studio’s: de microfoon. Planet Radio heeft de microfoon bevestigd aan de koptelefoon, zoals dat ook bij headset het geval is. Het station heeft speciaal hiervoor gekozen om ervoor te zorgen dat de deejay alle bewegingsvrijheid heeft en niet steeds de microfoon hoeft vast te houden bij het bewegen. Door het toevoegen van een flinke portie galm valt het nauwelijks op dat de kwaliteit van de microfoon iets minder is dan gebruikelijk.

 

7. Planet Radio – Studio (2)

ffh Duitsland

Daniela ‘Dani’ Steinitz druk bezig met haar dagelijkse middagshow op Planet Radio.

8. Harmony FM – redactie

ffh Duitsland

Op de tweede verdieping van het pand is Harmony FM gevestigd. Deze zender richt zich met oldies op voornamelijk de oudere luisteraars. Het station ging in september 2003 van start en heeft de beschikking over meerdere FM-frequenties.

Desondanks is Harmony FM, net als Planet Radio, niet overal in Hessen via de ether te ontvangen. Wel komt hier langzamerhand steeds meer verbetering in. Eind vorige jaar kreeg het namelijk twee nieuwe FM-frequenties toegewezen.

Harmony FM is ook gelijk het kleinste van de drie radiostations in het gebouw. In tegenstelling tot Planet en FFH heeft het slechts de beschikking over één studio en een kleine redactie.

9. Harmony FM – studio

ffh Duitsland

Middagpresentator Andreas Karczewski in de studio van Harmony FM.

10. FFH – redactie

ffh Duitsland

Op de eerste verdieping van het gebouw is het grootste radiostation te vinden: Hit Radio FFH. Deze zender richt zich met de beste muziek uit de jaren ’80, ’90 en de hits van vandaag op een brede doelgroep. FFH brengt dan ook ‘Der beste Mix fürs FFH-land’. Het station heeft speciaal voor de term FFH-land gekozen in plaats van simpelweg Hessen, omdat het station niet alleen in Hessen, maar ook in delen van de omliggende deelstaten te ontvangen is. Daar komt bij dat FFH ook behoorlijk populair is in Mainz, ondanks dat deze stad officieel in de deelstaat Rijnland-Palts ligt.

FFH ging op 15 november 1989 van start als eerste commerciële radiozender in Hessen. De eerste jaren ging de zender door het leven als Radio FFH, pas in 1995 werd de naam gewijzigd in Hit Radio FFH.

Naast veel muziek brengt Hit Radio FFH de hele dag door ook nieuws en service-elementen als weer en verkeer. Daarnaast zijn in de programma’s regelmatig uiteenlopende reportages en bijdragen te horen, gemaakt door de vele redacteuren en journalisten van FFH. Het grootste gedeelte hiervan is in Bad Vilbel gevestigd, maar om bovenop de gebeurtenissen in Hessen te zitten heeft de zender ook nog een zestal regionale studio’s. Vanuit hier wordt dagelijks het regionale nieuws verzorgd. De redactie voor het ‘Rhein-Main’ gebied, ofwel de regio Frankfurt / Offenbach, is wel gevestigd in Bad Vilbel.

 

11. FFH – nieuws en service

ffh Duitsland

Nieuws en informatie spelen een belangrijke rol in de programmering van Hit Radio FFH. Vandaar dat het station ook 24 uur per dag nieuwsbulletins uitzendt. In tegenstelling tot Nederland, waar de meeste commerciële stations het nieuws van het ANP of Novum overnemen, maakt FFH de nieuwsbulletins zelf. Deze worden de hele dag door live gelezen vanuit de speciale nieuwscel naast de studio.

Het nieuws op Hit Radio FFH wordt altijd vijf minuten voor het hele en/of halve uur uitgezonden. Het station adverteert er dan ook mee dat je altijd ‘vijf minuten vroeger geïnformeerd bent’, want als het nieuws op de radiostations van de publieke radiostations en commerciële collega's wordt uitgezonden, draait op FFH de muziek alweer. Sky Radio in Nederland heeft dit principe enige jaren geleden ook uitgeprobeerd, maar is hier na enkele maanden alweer mee gestopt.

Het laatste item van het nieuws wordt regionaal uitgezonden. Hiervoor worden de zenders van FFH in een zestal regio’s ontkoppeld, zodat elk gebied zijn eigen nieuws krijgt te horen.

Naast nieuws brengt Hit Radio FFH ook de hele dag door actuele verkeersinformatie. Deze worden elk half uur uitgezonden onder de naam ‘Staupilot’, vernoemd naar de vele luisteraars onderweg die hun files en andere verkeersmeldingen doorgeven aan het radiostation. Deze worden dan samen met de meldingen van de politie en ADAC, de Duitse ANWB, gebundeld om voorgelezen te worden op de radio. Al deze meldingen worden verwerkt door de eigen verkeersredactie van het radiostation.

Terwijl in Nederland sommige radiostations hun programmering alleen onderbreken voor spookrijders, zijn in de programma’s zelf meldingen van allerlei aard te horen. Voor spookrijders wordt het programma acuut onderbroken, terwijl meldingen van ongevallen of voorwerpen op de rijbaan na afloop van de plaat worden voorgelezen.

Om de telefoontjes van luisteraars onderweg op te vangen heeft FFH een speciale ‘Hörertelefon’ die 24 uur per dag bemand is. Hier kunnen luisteraars ook terecht voor al hun vragen en opmerkingen over de programma’s van Hit Radio FFH.

 

12. FFH – muziekredactie

ffh Duitsland

De muziek die dagelijks te horen is op Hit Radio FFH wordt uitgezocht door de muziekredactie, die onder leiding staat van de Nederlander Thijs Bakker. Net als in Nederland onderzoekt ook FFH wat de luisteraars van de muziek vinden. Wekelijks worden een aantal mensen telefonisch ondervraagd over wat ze van bepaalde platen vinden en welk cijfer ze eraan geven. Daarbij kan gekozen worden uit een getal tussen één (heel goed) tot vier (slecht of te vaak gehoord). Het station kijkt daarbij niet alleen naar het percentage wat het cijfer één of vier gaf, maar ook naar combinaties hiervan. Dus hoeveel procent heeft voor één en twee gekozen of voor drie en vier. Aan de hand hiervan wordt bepaald of een plaat op de playlist moet komen, vaker gedraaid moet worden of juist toch minder of geheel geschrapt moet worden.

In Nederland krijgen de radiostations hun muziek voornamelijk aangeboden door pluggers van platenmaatschappijen. Omdat Duitsland een beetje te groot is voor de platenmaatschappijen om bij elk radiostation langs te gaan, heeft men hiervoor een ander systeem. De radiostations kunnen de muziek namelijk downloaden vanaf een speciale internetsite. Nadat het liedje gedownload is wordt het alsnog op cd gebrand om in het grote muziekarchief van FFH te worden opgenomen.

 

13. FFH – Productie

ffh Duitsland

In tegenstelling tot Planet Radio maakt FFH haar jingles allemaal in eigen huis. Hierdoor is het mogelijk om razendsnel op de actualiteit in te springen, zoals het weer. Mocht het weer de komende dagen omslaan, dan kan het station daarop ingrijpen met haar vormgeving middels zomerse of wat neutralere jingles.

Daarnaast maakt FFH haar eigen comedy. Wie wel eens naar de Duitse radio heeft geluisterd, en dan met name naar de ochtendshow, zal ongetwijfeld zijn opgevallen dat deze allemaal een zogenaamde ‘comedy’ uitzenden. Dit is een element waarin een fictief karakter of persiflage op een populaire persoon de hoofdrol speelt. Deze neemt Duitsers per telefoon genadeloos op de hak of beleeft zelf een grappig avontuur. Bekende comedy’s op de Duitse radio zijn ‘Paul Panzer’, ‘Der kleine Nils’ en ‘Der Flirter’. Deze zijn op een groot aantal radiostations in Duitsland te horen. FFH heeft echter de luxe dat ze een aantal van haar comedy’s zelf maakt.

 

14. FFH – Studio (1)

ffh Duitsland

Hit-Radio FFH beschikt voor haar uitzendingen over twee studio’s. In tegenstelling tot Planet Radio liggen de studio’s van FFH niet naast elkaar. De studio die overigens het meest gebruikt wordt heeft wel direct zicht op de nieuwscel, de verkeersredactie en schitterend uitzicht op het bezoekerscentrum.

Ook bij FFH komen de muziek en jingles uit de computer, net als beide zusterstations draait ook FFH op Zenon. Desondanks zijn er in de studio nog wel degelijk cd’s en cd-spelers te vinden, want mocht onverwachts de automatisering uitvallen, dan kan het station gewoon doordraaien.

Bij vele commerciële radiostations in Duitsland is het tegenwoordig al heel gewoon dat de programma’s en het nieuws ’s avonds en ’s nachts niet live meer zijn.

Om kosten te besparen wordt er dan ook veelvuldig gebruik gemaakt van voicetracks. Bij FFH worden echter nog 24 uur per dag live programma’s gemaakt. Alleen op zondagavond is het programma ‘Hit Highlights’ met voormalig Formule 1-presentator Peter Illmann niet live. Illman woont namelijk in München en komt één keer in de paar weken naar bad Vilbel om een aantal shows op te nemen.

In de middag presenteert Sabine Schneider, afgewisseld met Detlef Budig, de middagshow op FFH. Schneider is inmiddels al 18 jaar werkzaam bij FFH en heeft al bijna elk tijdsslot op de zender gepresenteerd. Zij is dan ook een zeer vertrouwd geluid op FFH.

15. FFH – Studio (2)

ffh Duitsland

Om het station zo gelikt mogelijk te laten klinken, maakt ook FFH gebruik van bedjes onder de spreeks of verschillende items. Hiervoor maakt het station gebruikt van ‘Motion Mixes’. Dit tooltje, dat bediend wordt middels een touch display, mixt alle productie elementen, zoals bedjes en fillers, op maat. Hierdoor kan razendsnel, en zonder dat het opvalt, geschakeld worden van een triest naar een vrolijk bedje of, bij bijvoorbeeld bij het weerbericht, van een somber naar een zonnig muziekje.

Natuurlijk is het ook bij FFH niet de bedoeling dat de presentatoren oeverloos kletsen op de zender. Daarom heeft het station zijn speerpunten dan ook duidelijk in de studio hangen:

- toon emotie
- wees kort, maar krachtig
- wees begrijpelijk
- wees relevant.

Wellicht vormen ze ook nog wel waardevolle tips voor (beginnende) deejays in Nederland. Wessel van Diepen had het waarschijnlijk niet beter kunnen omschrijven.

 

16. Luister zelf

ffh Duitsland

Wie ook eens wil luisteren naar Hit Radio FFH, Harmony FM of Planet Radio kan dit doen via het internet.

Maar deze drie zenders zijn ook Free To Air en in uitstekende kwaliteit te horen via de Astra 1 satelliet op 19 graden oost. Hit Radio FFH editie Wiesbaden-Mainz, Harmony FM en Planet Radio zijn te vinden op Transponder 113 op 12634 MHz. Horizontaal met Symbolrate 22000 en Error Correction 5/6.