Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Dolfijn FM - 2006

Dolfijn FM 2006

Het is de droom van elke radiomaker in Nederland. Werken bij een radiostation op een zonnig eiland met mooie stranden. Er is een plek op de wereld waar het echt kan: Curacao. In het centrum van de hoofdstad Willemstad is het radiostation Dolfijn FM gevestigd.

Dolfijn FM: Het ritme van je eiland
Op Curacao wonen ruim 140.000 mensen en het eiland telt ruim twintig radiostations. Toch zagen de initiatiefnemers van Dolfijn FM vier jaar geleden een gat in de markt. Het fenomeen hitradio was namelijk op de Nederlandse Antillen nog niet bekend.

Daar bracht Dolfijn FM verandering in en inmiddels is het commerciële radiostation uitgegroeid tot één van de populairste zenders van Curacao. Onder de Nederlanders op het eiland zijn er maar weinig die het station niet kennen en ook onder de Antilianen neemt de populariteit toe.

Dolfijn FM is 24 uur per dag te ontvangen op Curacao en Bonaire via 97.3 FM. Met slechts negen mensen in dienst wordt het station 24 uur per dag draaiende gehouden. Onder het motto 'Het Rimte Van Je Eiland' draaien de presentatoren hits en classics en daarnaast zijn er 17 nieuwsuitzendingen per dag.

Studio van Dolfijn FM

Dolfijn FM 2006

Het complex van Dolfijn zit aan de Berg Altena, een monumentaal pand waar vroeger baby's ter wereld werden gebracht. "Tegenwoordig worden in dit pand hits geboren", aldus managing director Enrico Stenacker van Dolfijn FM.

Elke werkdag zijn er gepresenteerde programma's van 's morgen zes uur tot 's avonds zes uur en de uitzendingen zijn volledig in het Nederlands. Voor Dolfijn FM is het best moeilijk om talent op het eiland te vinden. Daarom komen de meeste DJ's uit Nederland, die meestal voor een jaartje het hectische leven in Nederland achter zich hebben gelaten. Enrico Stenacker, die zelf al zeven jaar op het eiland woont en voor geen goud terug naar Nederland wil, sluit niet uit om in toekomst een opleiding te beginnen om zo eigen talent op het eiland te kweken.

Regelmatig komen ook bekende Nederlandse artiesten bij Dolfijn FM langs, zoals Marco Borsato, De Dijk en Acda en de Munnik. Maar ook internationale artiesten zoals Juan de Marcos uit Cuba met zijn Afro-Cuban All Stars. Op zaterdagmiddag wordt op Dolfijn FM de Bright Top 40 uitgezonden, het paradepaardje van het station.

Ook bij de grote evenementen op Curacao is Dolfijn FM meestal te vinden. In het centrum van Willemstad op Koninginnedag, op straat met de eindejaars Pagara-parties en onlangs nog met een live-uitzending vanaf het strand van Mambo Beach tijdens de finale van de Heineken Green Synergy DJ Competition, een internationale dj contest waar duizenden bezoekers op afkwamen.

Productie van Dolfijn FM

Dolfijn FM 2006

Dolfijn FM doet het qua techniek helemaal niet onder van een gemiddeld radiostation in Nederland. De muziek en vormgeving komen volledig uit het Nederlandse automatiseringssysteem PC-Radio. De zender 97.3 FM van Dolfijn FM staat op een grote berg op Curacao en wordt aangestuurd via een straalzender. Tot een klein jaar geleden was het station ook te horen op de Bovenwindse Eilanden Sint Maarten, Saba en St. Eustachius. Gezien de hoge kosten van de verbinding en de geringe advertentie-mogelijkheden op die eilanden, zijn deze zenders uitgezet.

Dolfijn FM is een commercieel radiostation en haalt haar inkomsten binnen door commercials uit te zenden. In Nederland worden commercials meestal gemaakt door productiebedrijven, maar Dolfijn FM maakt de reclamespots in eigen beheer.

Dolfijn FM maakt wel gebruik van stemmen uit Nederland, maar het bedenken van het concept wordt door de medewerkers zelf gedaan. Zodra een stem in Nederland de tekst heeft ingesproken en het bestand via de mail heeft doorgestuurd, wordt de uiteindelijke commercial in de productiestudio van Dolfijn FM gemaakt.

Redactie van Dolfijn FM

Dolfijn FM 2006

Dolfijn FM is niet alleen een radiostation met hits en classics. Dagelijks worden er ook zeventien nieuwsuitzendingen gemaakt door een eigen redactie en voorgelezen door eigen nieuwslezers. De zender wil nu nog geen gebruik maken van nieuwsbulletins van het ANP of Novum. "De inwoners van Curacao staan niet te wachten op een grote brand in een boerderij in Drenthe", zegt Enrico Stenacker. "Daarom maken we liever zelf de bulletins met nieuws dat interressant is voor de mensen op het eiland.".

Toch blijven de luisteraars niet verstoken van het nieuws uit Nederland. "Naast het wereldnieuws nemen we ook belangrijke politieke besluiten in Nederland mee, omdat veel Nederlanders op het eiland naar ons luisteren die op de hoogte willen blijven van het nieuws uit Nederland.", zegt Stenacker. "Bijvoorbeeld aan Prinsjesdag besteden we ook aandacht, maar dan is de insteek anders. We kijken dan naar de gevolgen voor de Nederlandse Antillen."

De nieuwsuitzendingen zijn op de hele uren te horen op Dolfijn FM. Alleen er is nog een verschil met het nieuws in Nederland. De bulletins worden niet afgesloten met het weer en dat is ook wel logisch. "Het zonnetje schijnt hier toch altijd", aldus Enrico Stenacker. "Maar voor een mogelijke zware storm of orkaan maken we uiteraard een uitzondering."

 

Sales en directie

Dolfijn FM 2006

Dolfijn FM heeft twee mensen op de sales zitten. Zij benaderen het bedrijfsleven op Curacao om te adverteren op de zender en regelen de marketing van het station. De Nederlandse radiozenders vallen of staan bij luistercijfers. Dat bekende lijstje is er niet op Curacao.

Dolfijn FM houdt zelf wel eens een onderzoek en daaruit blijkt dat het radiostation goed beluistert wordt. Vooral Nederlanders op het eiland weten het station te vinden.

Onder de Antillianen is het station minder populair, omdat zij vooral luisteren naar radiozenders die uitzenden in papiamento, de lokale taal op Curacao. "Toch merk je dat steeds meer Antillianen die bijvoorbeeld in Nederland gestudeerd hebben ook Dolfijn FM weten te vinden. Dit aantal blijft groeien.", zegt Enrico Stenacker.

 

Verhuizing van Dolfijn FM

Dolfijn FM 2006

Misschien denk je als programmamaker. Wat lijkt het me gaaf om bij zo'n radiostation op zo'n zonnig eiland te draaien. Nou het wordt nog mooier. Dolfijn FM zit al vier jaar in het huidige complex en het wordt tijd voor een verhuizing.

Momenteel wordt er een nieuw pand gebouwd op het strand van Mambo Beach. Met uitzicht op een wit strand waar iedereen ligt te zonnen, de heldere zee, wuivende palmbomen en een gezellige strandtent. De medewerkers van Dolfijn FM kunnen in ieder geval niet wachten tot dat het nieuwe onderkomen klaar is. Zodra het nieuwe pand klaar is, geeft Radio.NL je een rondleiding.

Dus ben je een keer op het zonnige Curacao, zet dan je radio op 97,3 FM.

Foto: Mark van Ostaijen
Tekst: Erwin ten Have

Nieuwe studio

Dolfijn FM 2006

 

Dolfijn FM 2006

Dolfijn FM 2006