Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Broadcast Partners - 2002

Broadcast Partners 2002

Zaterdag 7 september 2002 is een kleine delegatie van Radio.NL afgereisd naar het zuidwesten van Nederland. In Terneuzen vind je namelijk Broadcast Partners, zenderoperator en leverancier van omroeptechniek. In 1979 opgericht en tot 1995 bekent als “CBT (Electronics)”.

Veel mensen vragen zich af waarom Broadcast Partners in het zuiden van Nederland zit en niet in het midden van Nederland. Dit komt omdat het bedrijf zich in het verleden eerst gericht heeft op de Belgische en Franse markt. Inmiddels heeft Broadcast Partners vestigingen in Terneuzen en Hilversum en bouwt het bedrijf tevens zendinstallaties voor radiostations in andere landen, vaak ver buiten Europa.

’s Morgens rond 7 uur zijn we vertrokken naar Terneuzen (Axelsestraat), waar we rond 11.00 welkom werden geheten door directeur Steven Hamelink en business development manager Richard van den Boogaard.

Ontvangst in het directiekantoor

Broadcast Partners 2002

Tijdens de presentatie van het bedrijf kregen we een indruk over de activiteiten van Broadcast Partners.

De kernactiviteiten van het bedrijf bestaan onder andere uit de volgende onderdelen: consultancy (frequentieplanning), zendernetwerkbeheer (regionaal en nationaal), softwareontwikkeling (o.a. Frequency Tool-Kit, Site Console, Watchdog en PC-Radio) en productie en verkoop van apparatuur en zendinstallaties.

Broadcast partners is een kennisbedrijf en kan u ook assisteren bij het plannen, bouwen, beheren en optimaliseren van zendernetwerken. Hieronder ziet u een voorbeeld staan van de berekening van een antennediagram. De door BP ontwikkelde software, Frequency Tool-Kit, berekent zeer nauwkeurig de maximale parameters voor een nieuwe frequentie, die gecoördineerd kan worden met de buurlanden. De software houdt rekening met alle afspraken, die er gelden tussen de landen.

Het zoeken van de maximale parameters was tot voor enkele jaren geleden een karwei van weken per frequentie met minder nauwkeurige uitkomsten dan nu in enkele uren. Met deze software is 95% van de nieuwe of aangepaste frequenties, die in het zerobase gebruikt (gaan) worden, gedolven of gemodificeerd.

Werkomgeving

Broadcast Partners 2002

Na de presentatie van Steven en Richard halen we een lunch in vervolgens ontmoeten we Robert-jan van der Hoeven (mede directeur). Samen met de directeuren krijgen we daarna een rondleiding door het hele pand. Op de onderste foto ziet u de kantine waar dagelijks enkele tientallen werknemers een broodje eten.


Controle centrum zenderbeheer

Broadcast Partners 2002

Het controlecentrum is een ruimte waar men continu alle zenders van Broadcast Partners in Nederland en België kan monitoren. Dit gebeurt via dataverbindingen, met behulp van software zoals Site Console en Audio Watchdog. Op deze manier is te zien of zenders goed functioneren of mankementen vertonen, waardoor meteen ingegrepen kan worden. Zo is het ook mogelijk van te voren te zien of er problemen met zenders kunnen gaan ontstaan.

De zenders kunnen ook op andere plaatsen worden gemonitord, bijv. middels een laptop die kan inbellen op het systeem. Verspreid door Nederland wonen technici die snel ter plekke zijn om de mogelijke storing te verhelpen.

Op de onderstaande foto zie je de werkruimte die daarna bezocht werd. Hier zie je een aantal zenderkasten (leeg) die door BP geheel op maat geleverd worden.

Werkruimte

Broadcast Partners 2002

In de werkruimte zijn dagelijks tientallen mensen werkzaam aan de nieuwe zenders die de komende tijd geleverd moeten worden in verband met het Zero Base. In deze ruimte voert Broadcast Partners ook reparatiewerk uit. Hiervoor zijn computers, naast de soldeerbout natuurlijk onmisbaar.

Filters

Broadcast Partners 2002

Op de bovenstaande foto zie je een aantal filters, die gebruikt worden om de zenders te filteren of meerdere te combineren op een antennesysteem.

PC Radio is het zeer bekende automatiseringssysteem van Broadcast Partners. Veel radiostations gebruiken dit systeem waaronder Hotradio, Business Nieuws Radio, Happy Radio en Colorful Radio.
 

Single Frequency

Broadcast Partners 2002

In de demonstratieruimte op de begane grond vind je een testopstelling waar belangstellenden kunnen zien dat het mogelijk is om met twee zenders op een vrijwel identieke frequentie uit te laten zenden met behoorlijk zendbereik. Bijvoorbeeld: de eerste zender staat op 87.6FM en de tweede op 87.7FM. Dit wordt ook wel de (Near) Single Frequency Network techniek genoemd, ofwel (N)SFN.

BP was het eerste bedrijf dat de (Near) Single Frequency Network techniek toepaste voor de planning van complete zendernetwerken en die op een grote schaal in de lucht bracht. Daarvoor diende wel het nodige ontwikkeld te worden, variërende van synchronisatie-apparatuur tot en met een planningsmethode.

Het voordeel van de (N)SFN techniek is dat de schaarse frequentieruimte optimaal benut wordt. Bij Zerobase is deze techniek een belangrijk uitgangspunt geweest voor de planning van de commerciële netten.

PC radio

Broadcast Partners 2002

Een van de paradepaardjes van BP is PC-Radio. PC-Radio is een studio-automatiseringssysteem voor radiostations. Met dit systeem kan vrijwel volledig geautomatiseerd radio worden gemaakt, maar nog belangrijk is dat het live-assist in de studio kan worden gebruikt. Er zitten jingemachines in, virtuele CD-spelers, browsers enzovoorts. Alle tracks en jingles staan op harddisk in MPeg 1 layer 2, MP3 of ADPCM formaat.

Deze radioautomatisering biedt mogelijkheden tot het genereren van playlisten, planningen voor commercials en het gebruik maken van voice-tracks. Je kunt dus radio maken met een PC.

Waalhaven zendtoren

Broadcast Partners 2002

Na het bezoek in Terneuzen zijn we samen met Steven Hamelink richting Rotterdam vertrokken. Daar bevindt zich (in de Waalhaven) op de hoek van de Anthony Fokkerweg en de Soerweg de KPN-toren.

De KPN-toren is gebouwd in 1983, heeft een hoogte van 191 meter en staat 4 meter boven NAP.

Ook deze toren is uitermate goed beveiligd en net als bij de Gerbrandytoren te Lopik geldt dat je er niet zomaar inkomt. Eenmaal "ingecheckt" werd de reis vervolgd naar de 28e verdieping.

Op de bovenste foto ziet u de ingang van de zendtoren. Op de foto hieronder staan enkele antennes die nog geplaatst moeten worden en de deur van de overigens zeer kleine lift.

Zenders

Broadcast Partners 2002

Op de verdieping van Broadcast Partners staan een aantal zenders, zoals die voor Noordzee FM, BNR en City FM. Van de laatste omroep kan vermeld worden dat City FM zelf de modulatie (geluid) van het station regelt. Dit gebeurt geheel op afstand door middel van de ouderwetse telefoonlijn en de moderne pc.

Er liggen een groot aantal kabels op de vloer, die in afwachting zijn van technici die ze gaan plaatsen in de mast in het kader van Zero Base. Hetzelfde geldt voor antennes die op de begane grond staan.
 

Antennes

Broadcast Partners 2002

De meeste antennes van Broadcast Partners hangen hier aan de betonnen toren. Broadcast Partners gaat evenwel gebruik of medegebruik maken van antennes in het stalen gedeelte bovenop de toren. Over het hoe en waarom dat (nog) niet kan, leest u in het zero-base gedeelte op Radio.nl en in de laatste columns van Michiel van Diesen.

Op de onderste foto zie je een van de antennes, behorende bij de zendinstallatie van Business Nieuws Radio (91.1). Naast Business Nieuws Radio vind je in dezelfde toren de zenders van: Radio 1 (90.2), Radio Rijnmond (93.4), Sky Radio (100.4), Radio Amor FM (102.2), Noordzee FM (102.7), City FM (87,6) en Radio 10 FM (103.3).
 

Toren

Broadcast Partners 2002

In de zendtoren doen een aantal dienstverlenende bedrijven hun werk. Eigenaar KPN houdt zich bezig met (mobiele) telecommunicatie en de zenderoperators Nozema en Broadcast Partners zorgen ervoor dat de door hun gehoste zenders zo optimaal hun werk doen.

Op de onderste foto zie je een van de zenders uitvergroot en achter deze zender staat een filter.

Steven Hamelink en Robert Jan van der Hoeven

Broadcast Partners 2002

Tot slot willen we de heren van Steven Hamelink (links) en Robert Jan van der Hoeven (rechts) aan u voorstellen, die Broadcast Partners in 1979 hebben opgericht en, ofschoon de concurrentie anders beweert, nog steeds de enige aandeelhouders van het bedrijf zijn.

Na een zeer lange dag nemen wij in het begin van de avond afscheid onder dankzegging voor een mooie dag waarin wij van Radio.NL een goede indruk hebben gekregen over het grote pakket aan diensten die BP aan de markt levert. Iedereen gaat met een tevreden gevoel huiswaarts en een ervaring rijker.