Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Door de ogen van een doorsnee luisteraar. (Jan en Alle…)

Columns

Goed, de grote D-day cq. ingangsdatum van de frequentieherverdeling ligt al weer twee weken terug en velen van ons zijn weer wat gekalmeerd Toch? De doorsnee consument / luisteraar heeft zich al die jaren toch nauwelijks druk gemaakt om het hele gebeuren.

Dus laat het mij even bekijken als een gewone doorsnee luisteraar (we noemen hem gemakshalve ‘Jan’), die noch bij een lokale omroep werkt, noch regelmatig het radionieuws leest. Gewoon de buurman van tegenover, die de radio aanzet…

En laten we eerlijk zijn, voor ‘Jan’ is er niet al te veel veranderd: de schade valt mee: even natellen en opluchting: de grote jongens zijn er nog allemaal (okay, behalve Radio10; sorry een slachtoffer…), maar Sky Radio, NoordzeeFM, Radio538, YorinFM ze zijn er allemaal nog, springlevend, en zelfs in een nog groter ontvangstgebied.
Behalve YorinFM heeft men wel (klein detail) dmv. een stoelendans eventjes de (bestaande) ether frequenties onder mekaar geruild, maar voor de rest: niets aan de hand. De meeste luisteraars zullen na verwachting niet eens hun (auto-)radio herprogrammeren, en wat er op de zaak op de achtergrond voor een zender de hele dag aanstaat? Dat wisten wij toch al niet meer zo precies. Veel ruis op kantoor…

Sommigen van ons (en ‘Jan’ zeker) is het ontgaan: maar ‘Business Nieuws Radio’ is er ook nog steeds, de zender, die niemand kent en waar maar een paar hoger opgeleide mensen na luisteren.

Maar goed, de grote verliezer: Radio 10 FM is alles kwijt geraakt, en dat zagen wij zelfs op het nieuws. Lullig, te meer als je nagaat dat er op zich wel degelijk plek was (geweest).

Want, wat is er gebeurd? Ipv. gewoon de reeds bestaande zenders een plek (aldus Jan) en een kans van overleven te geven (Radio Nationaal, Radio 192, Colorful, Arrow,…), heeft men vlug even wat nieuwe zenders gecreeerd die dus nog niet bestonden.

Denk aan RTL FM, van die zender had voor de verdeling nog niemand gehoord (en sindsdien ook niet meer…), en ook de makers waren schijnbaar meer dan verrast, want er wordt non-stop muziek uit de CD wisselaar gedraaid en af en toe zegt een vriendelijke stem ‘je luistert naar RTL FM’. Geen jingles, die zijn er nog niet, zo plotseling kwam alles. Zo plotseling dat zelfs op videotekst en de homepage van RTL niets of haast niets te lezen valt over die zender. Op de kabel zit die ook niet…

Categorie: Nederlands formaat. Vreemd, als ik inschakel, hoor ik haast alleen maar Engelstalige light hits (de groeten aan Sky…), maar ik heb altijd het pech dat ik op het verkeerde moment inschakel.

Een stukje radiogeschiedenis (Radio 10) is (aan’t) verdwenen of zal verdwijnen, dat is lullig, en waarschijnlijk een van de weinige feiten uit deze weken aan wie ‘Jan’ zich nog een tijdje zal herinneren.

Nu hebben wij (ook al vroeg eigenlijk niemand hierom…) ene Radio 103 erbij, en die draaien zo’n beetje hetzelfde als Radio 10 FM, maar dan zonder gepresenteerde programma’s: dus geen leuke telefoonspelletjes en geen ‘ik doe de groeten aan’ meer.
Wel lange reclame blokken hebben ze bij Radio 103, en door ‘dat gedoe’ met Radio 10 FM, is men (leuke side-effect!) in een klap landelijk bekend als ‘Radio 103 - Gouwe Ouwe zender’, en streeft men hier de andere nieuwkomer (=RTL FM) qua naamsbekendheid ruim voorbij. Lijkt haast een geplande stunt…

Maar wacht: als de mensen te lui zijn, om de radio te herprogrammeren, dan luisteren toch alle mensen (ex Radio 10) automatisch na Radio 103. Dus het blijft niet alleen bij de naamsbekendheid. Nog een meevaller voor Radio103….

Maar bottom line is (en blijft): goed nieuws voor de eenheids-pop-muziek luisteraar (en dat zijn we samen met ‘Jan’ haast allemaal), onze zenders zijn er nog (of weer terug op een nieuwe plek), en pech voor diegene die van afwisseling houdt: jullie zenders blijven op de kabel verstopt, of verhuisden er net na toe: ja wel, lieve vrienden van klassieke muziek. (nu komen wij bij de andere verliezer, de grote hadden we net al besproken…)
De kavel voor klassieke muziek blijft leeg: dus alleen nog maar Radio4 voor jullie. Sorry. Ook al had ClassicFM meer luisteraars op een dag dan Business Nieuws en KinkFM in een week, maar dit was dan toch te veel afwisseling geweest.

Twee popzenders erbij, een klassieke zender eraf. Zo de rekensom. Maar volgens de Minister kun je het niet iedereen na zijn zin maken…Dus dan maar een lege plek in de ether ipv. klassiek.

ID&T?, Juist, die was ik haast vergeten: de stille winnaar: daar moet ik (samen met Jan) nog even over nadenken, daar kom ik niet helemaal uit, hier schakel ik ook altijd op het verkeerde moment in. Een zender als Sunshine-Live (in Zuid-Duitsland) die vind je meteen op de FM band. (=bijzondere recente muziek), maar ID&T ik vind hem maar gewoon niet. Wat was het bijzonder recente ook alweer? Ik begin ID&T met Radio538 te verwarren, want mijn radio heeft geen RDS kenning, ik loop achter.

Over achterlopen gesproken: de middengolf: ook hier werden de kaarten opnieuw gemengd, en een voor ‘Jan’ onbekende persoon/groep heeft haast alle AM frequenties in de wacht gesleept. Wat gaat die daarmee doen? We weten het niet. Misschien als back-up verhuren aan zenders die bij de FM verdeling buiten de boot vielen, dat is misschien goedkoper als zelf een nieuwe zender op te starten.

Jan maakt het niet uit, heeft zijn autoradio uberhaupt AM? Hij weet het niet zeker. En dan nog? Zo dadelijk komt het nieuws op SkyRadio. Dat is vertrouwd, voor Jan is niets veranderd...

Bernd Kueck.

Gerelateerde Artikelen