Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radio op internet

Columns

Wat ik me wel eens afvraag…waar is de radio op internet goed voor. Ik weet wel dat iedereen het leuk vind om radio te luisteren op internet. Maar dat heeft toch helemaal geen sentiment meer. Als je radio op internet luistert dan heet het toch eigenlijk ook geen radio luisteren meer. Ik vind dat we daar dan ook een andere naam voor moeten verzinnen.

Waar het wel goed voor is, weet ik voor mezelf ook te vertellen. Het is leuk om radio-programma’s te luisteren vanuit het buitenland. Maar dat is dan ook het enige. Ik kan me niet voorstellen, dat als je ook gewoon radio 2 op kan zetten je het leuker zou vinden het op internet te luisteren. Daarom denk ik dat het voor de Nederlandse radiostations ook geen vooruitgang IN NEDERLAND is. In het buitenland zullen ze wel graag willen horen hoe het er hier in Nederland aan toe gaat.

En wat ook een feit is, is dat nog redelijk veel mensen het niet eens kunnen horen omdat hun verbinding te traag is voor het luisteren van de radio op internet. En dan heb ik het nog niet eens over de kosten, die mensen in kleine dorpen moeten maken om toch dat ene radioprogramma te horen, terwijl ze dat grote ding ook de knop om kunnen draaien zodat hetzelfde radioprogramma uit de boxen klinkt.

En dan nog niet eens gesproken te hebben over de kwaliteit van de Nederlandse radio op internet. Wat klinkt er nu beter: Of het stereo geluid, weggezonden door het audiocentrum in Hilversum, of het geluid wat eerst de ruimte in gestuurd wordt, daarna nog eens opgevangen word door je computer, nog eens gecompressed wordt door je geluidskaart, en daarna uit die kleine boxjes naast je computer komt? Zeg nu zelf, luister je vaker naar dat bruine, grijze ding, of via de computer?

Commentaar?
Nick van Gils

Gerelateerde Artikelen