Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uw Vliegende Radiowereldreporter in gesprek met DJ Tomb@ XL (deel 26)

Columns

Terwijl in mijn hoofd de conceptjes zich al ontwikkelen voor wat oorlogs-columnpjes, moet ik eerst nog even een andere itempje van de lijst wegwerken. Nou ja, dat klinkt ook weer zo onvriendelijk, en zo is het niet bedoeld. Vandaag een semi-interview in deze rubriek. En ik ben de geïnterviewde natuurlijk erg erkentelijk voor zijn medewerking. Ik had u al vanuit het Franse Val Thorens bericht over de laatste ontwikkelingen op het Idols gebied, maar dat was niet vanuit de Yorin FM bar…

En behalve die dag dat we dus La Luna (want zo heet de bar echt) niet in konden vanwege het Idols succes, heb ik toch heel wat ongerekende dollars weggedragen naar die Yorin FM bar. Een halve liter kost er € 5,75 en bestel er dan maar eens een stuk of negen......

Op een avond stond ik daar lekker te dansen met mijn kop in een box, toen ik een briljant idee kreeg. Gebeurt niet vaak, maar dronkenschap is soms toch goed voor iets: Waarom niet eens een interviewtje met de feestmaster ‘DJ Tomb@ XL’ van het geheel? Ik stond toch naast hem. En ik keek de hele avond al met een schuin geïnteresseerd gezicht naar zijn mengpaneeltje te kijken.

Best een leuk gezicht, want met al die mp3tjes tegenwoordig kun je gewoon meelezen welk nummertje er draait en wat eraan komt. En wat de pitch is (zo rond de 9%) en meer van die nuttige info. Dus ff gevraagd of onze platenheld deze website kende. Nee, nog nooit van gehoord. Toch jammer. Betekent dus wel dat nog niet de hele Nederlandse DJ populatie onze site volgt. We moeten daar toch iets aan gaan doen.

Nu kun je zeggen, het is toch geen radio(.nl), zo een beetje plaatjes draaien voor wat zatlappen - sorry feestvierders - maar ik geef het je te doen. Zeven maanden lang, iedere dag van half vier des middags tot een uur des volgende nachts. Ja, je leest het goed, iedere dag. Dat wil dus zeggen zeven dagen per week en nooit een dagje vrij.

Daar moest ik toch even over nadenken. Ik hou best van een feestje, maar 7 maanden lang iedere dag? Dat ben ik nog vergeten te vragen. Hoe doe je dat als je eens een dag gewoon chagrijnig bent? Da's toch heel normaal? Dat je gewoon een dag hebt dat je iedereen wilt neerschieten? Er lopen in Irak zelfs een hoop mensen rond die van dat gevoel hun beroep gemaakt hebben. Niks vreemds aan dus.

Nou ja, wie doet dat dan - 9.5 uur per dag plaatjes draaien dan he? Nou, in het geval van de Yorin 3FM bar te Lal Thorens is dat Tom Smits, aka DJ Tomb@ XL. Een aardig mannetje van 24 en voor een interviewtje was hij best te porren. Dus heb ik mezelf de volgende dag tegen 11 uur ‘s ochtends weer naar mijn apres-ski tempeltje gesleept en daar zat 'ie al. Fris en opgewekt en vol energie om er weer tegenaan te gaan.

Het was inmiddels alweer zaterdag en ik moest er alweer snel vandoor - terug naar Nederland. Mijn vertrek betekent echter weer een rits nieuwe skiërs en die moeten allemaal weer de Yorin 538 bar ingeslijmd worden, dus Tom moest extra vroeg opdraven om alvast wat lekkere plaatjes te laten horen zodat de aankomende gasten alvast meteen weten waar ze de eerste dag moeten apres-skis-halen.

Enfin, ff wat meer dat over onze held: DJ Tomb@ XL is al een jaartje of 4 en een half bezig in deze branche en hij is begonnen in de Yeti te Tilburg. Daar zong hij er ook nog bij. Verder zou je hem in NL in de Dinges te Breda en in de Apres-skihut te Enschede tegengekomen kunnen zijn. De rest van het skiseizoen staat hij nog in de Yorin FM bar te Val Thorens. Het skiseizoen duurt tegenwoordig tot mei. Ik wist het ook niet, maar Val Thorens is niet voor niets het hoogste skidorp van Europa. Deze zomer is de kans groot dat Tom in Portugal te horen gaat zijn. Best hard werken man, feest DJ zijn.

Ik moet me daar trouwens eens beter in gaan verdiepen, bij welke DJ ik lekker sta te dansen. Ik las laatst dat onze allergrootste Nederlandse DJ held, DJ Tiesto, in de Bredase tent 'de Lendte' begonnen is als DJ Tijs. Nu kan ik mij DJ Thijs (u merkt, ik weet niet eens hoe je het schrijft) niet echt herinneren, maar in de Lendte kwam ik vaak. De voor mijn vrienden bekende uitdrukking 'een Palmpje wegzetten' is daar geboren. Apart, niet? Zo sta je lekker te dansen in je jeugd, zo blijkt dat je toch een steentje hebt bijgedragen het het succes van de allerbest DJ ter wereld ;-) Want laten we eerlijk zijn. Als ik daar toen geen Palmpjes had weggezet, had Tiesto minder publiek gehad......... Net als Tom trouwens. Wij waren er toch een paar dagen met een groep van een mannetje of 20. Niet vergeten ons te bedanken he? Als je later een superheld bent ;-)

Anyway, wat voor muziek werd daar trouwens gedraaid, daar in de Yorin 3FM bar? Nou ja, een beetje voorspelbaar, maar apres-ski muziek dus. Je kent het wel 'Alle handjes in de luuuuuchchchchchttttt!!!!' en veel heel veel bekende deuntjes achter elkaar. Je hebt je nauwelijks gerealiseerd welke hit er nu weer op staat en de volgende begint weer. Een paar van mijn vakantievriendinnetjes vroegen nog: Vindt 'ie die muziek soms allemaal kut, dat ie steeds na 30 seconden een nieuw nummertje in start? Nee, bleek bij navraag, maar - zo leerde ik - zo werkt het concept van een feestkroeg nu eenmaal.

Als feest DJ moet je razend goed in de gaten houden wat er aanslaat en dan snel nog een paar soortgelijke plaatjes erin ketsen. maar niet teveel, want het publiek verveelt zich snel. En dan moet er weer een riedeltje anders in. Beetje dance, beetje smartlap, beetje rock, wat Nederlands talig, wat gouwe ouwe enz enz enz. Met de huidige zap-generatie in de kroeg is dat nog een grote klus. En vergeet niet, als je het niet goed doet, dan staat de meute zo in een andere kroeg.

Je denkt natuurlijk, met zulke korte fragmentjes gaat het wel erg snel, hoeveel plaatjes draait DJ Tomb@ XL dan niet weg per avond? Nou, op een goeie avond trekt 'ie zo'n 250-270 nummertjes uit de computer, en daar zijn dan nog niet de 70-80 nummertjes uit zijn persoonlijke CD collectie bijgeteld. Even meerekenen levert dan toch echt op dat er gemiddeld iedere anderhalve minuut een nieuw plaatje in moet. [Reken ff mee: 260+75=335 nummertjes in 9.5 uur = 9.5*60*60 = 34200 seconden ofwel 102 seconden per nummer]. En aangezien er af en toe een klassieker als België of Paradise by the Dashbordlight helemaal tussendoor moet, kun je op je vingers natellen dat DJ Tomb@ er zijn handen aan vol heeft. En dat zonder vaste playlist. Ik moet zeggen, daar heb ik best respect voor. Z'n record, voor zover hij het heeft bijgehouden, is ooit 460 nummertjes uit de computer en als we dan hetzelfde sommetje maken komen we uit op een slordige minuut per liedje.

Probeer het maar eens. Bedenk een feestnummer en probeer binnen anderhalve minuut te bedenken welk nummer je daarna wilt horen. En houdt dat eens een kwartiertje vol. En dan nog 37 kwartiertjes.

Hoe houd je dat vol? Vroeg ik natuurlijk, en het antwoord is eigenlijk simpel. Het is prachtig om te zien hoe je in je eentje een menigte mensen kunt laten reageren op wat je doet met de muziek en om iedere dag er weer een daverend feest van te maken.

Tom herinnerde zich zijn mooiste moment nog. Tijdens Carnaval in Tilburg hadden ze bij de Yeti in een paar boxjes buiten gehangen en binnen no time stond er een enorme massa mensen lekker te dansen op de plaatjes van Tom. Kijk, daar gaat het om: mensen blij maken. Dat zouden meer mensen moeten doen!

Daar in die Yorin FM bar staat trouwens een BPM systeem met een slordige 20.000 mp3tjes erin. Verder twee CD spelertjes uit de Pioneer 100 serie en een Datec 7.2 mengpaneeltje. In de bar hangen een slordig 20 boxen, waarvan ik u het totale wattage helaas schuldig moet blijven. Tot slot heeft Tom nog een fijne jinglebox met de nodige aanmoedigingskreten. En oh ja, in de Yorin FM bar passen als iedereen in de maat meedanst zodat er niet teveel ruimte onbenut blijft een skiertje of 400.

Dat Yorin FM concept is trouwens wel grappig. Yorin heeft zich inmiddels aan twee Franse skikroegen gelieerd. Eentje in Val Thorens dus en de ander in Les Deux Alpes. Het is een soort franchise manier van opereren waar voor Yorin FM natuurlijk naamsbekendheid inzit (tel maar eens hoe vaak ik het alweer genoemd heb). Voor de lokale kroeg zit er de lol in dat de Nederlanders meteen weten waar het Nederlandse feest is en dat er zo af en toe wat bekende Nederlanders in de kroeg rondlopen. Of, zoals het op de site staat.

"Het Yorin FM Après-ski Café is een jong en dynamisch concept dat staat voor twee begrippen: Après-ski en Yorin FM. De uitstraling van Yorin FM maakt het Café een herkenbare populaire uitgaansgelegenheid voor Nederlandse wintersporters, dit door de herkenbare stijl en sfeer van Yorin FM. Niet alleen de aankleding en de sfeer maar ook de programmering van het gehele seizoen met entertainment en spelshows ligt in de lijn van Yorin FM. Het wekelijks wisselende entertainment wordt ingevuld door: deejays van de radio, bekende feestdeejays uit de bekendste cafés van Nederland, BN-ERS & VIPS achter de bar en de Yorin2Sms spelshows."

Toen ik er was, schenen er ook wat mokkels uit Big Borther 3 rond te lopen, maar die kende in natuurlijk niet. Big Brother is namelijk niet goed aangeslagen in de VS, en de NL BB kon ik gewoon niet zien. Wout en Gijs hebben overigens ook nog een tijdje hun radioprogramma vanuit deze fijne kroeg in Frankrijk gepresenteerd.

Vraag voor DJ Tomb@ XL was natuurlijk of hij nog op de radio verder wil, en zo ambitieus is die wel. Hij merkte met enige trost op dat jongens als Gijs Staverman toch ook wel respect hebben voor een DJ die 7 dagen per week negen en een half uur lang plaatjes staat te draaien. Da's nog eens wat anders dan een paar uurtjes per dag op de radio met een voorgekookte playlist......

Anyway, ik ben door mijn lijstje aantekingen heen, en de column is lang genoeg, dus is het tijd om af te ronden. De column kan echter niet afgesloten worden zonder een bedankje aan DJ Tom Smits, zonder wie ik een menig nachtje minder gefeest had in Val Thorens en zonder wie dit columnpje helemaal niet geschreven was.

Een vriendelijke groet,
Jasper,
Uw Vliegende Radiowereldreporter, die eerder op deze avond alweer naar American Idol keek......

PS: Sorry voor het abrupte einde van deze column, maar soms zit een goed einde er gewoon niet in. Het kan niet altijd feest zijn ;-)

Gerelateerde Artikelen