Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Fatsoenlijk Veronica [Update]

Columns

Deze week presenteerde de Veronica Omroep Organisatie, voor het grote publiek gewoon bekend als"Veronica", haar nieuwe televisieplannen. Aangezien ik van de persconferentie zelf niet veel terug heb gezien, besloot ik, nieuwsgierig als ik ben, snel even de website van deze zendgemachtigde te bezoeken.

Vrijwel direct werd ik geconfronteerd met de slogan "Eindelijk weer iets fatsoenlijks op tv". Ik kon een glimlach niet onderdrukken, toen ik direct na het lezen van die tekst het gezicht van Menno Buch herkende op de achtergrond.

Menno Buch? De man van wie velen het er enkele jaren geleden over eens waren dat hij werkelijk alle fatsoensnormen had overschreden met de beelden die hij toonde in zijn programma "Sex voor de Buch"? Die Menno Buch wordt nu gepresenteerd onder het motto "Eindelijk iets fatsoenlijks op tv"? Hmmm, da's wel erg gewaagd. Okee, Menno zal ongetwijfeld televisie gaan maken van een heel ander kaliber en vooral met een heel andere insteek, maar dan nog. Is het geloofwaardig om juist hem ten tonele te voeren als Buchbeeld van een omroep die "fatsoenlijke tv" gaat maken?

Overigens is er nog iets vreemds aan de slogan die gehanteerd wordt. Want de tekst suggereert dat er de laatste tijd niets bijzonders op de kijkbuis te vinden was, de eigen programma's incluis. En da's natuurlijk wel een beetje vreemd. Aan de andere kant getuigt het wel weer van de nodige zelfkennis en zelfspot. Immers, wij wisten allang dat er niet veel deugde van de Veronicaprogrammering op tv de laatste tijd. We lieten het immers massaal afweten als kijker en dus kwam het nieuwe Veronica niet uit de verf.

Ik herinner me nog mijn woorden van vorig jaar als de dag van gisteren. "Het zal nooit meer zo zijn", luidde de titel van mijn column destijds. Ik doelde vooral op het oude Veronicagevoel, dat door de jaren heen is weggeëbd en dat nooit meer terug zal komen. Enerzijds doordat er nu andere mensen in de spotlights staan, anderzijds omdat er ook een ander publiek is gekomen. Ik herinner me ook de reactie van toenmalig communicatiedirecteur Hans van der Veen. Hij voelde zich kennelijk als door een wesp gestoken en zou mij telefonisch gaan uitleggen wat hij zoal van plan was. Ik belde, maar door drukte moest het gesprek worden uitgesteld. Ik wacht nog steeds...

Oh ja, en er was toch ook nog Veronica FM? Hoe staat het eigenlijk met de radiotak van het commerciële Veronica? Radio was immers van oudsher de basis van Veronica, het medium waarin ze groot geworden zijn? Het laatste dat ik me herinner was dat Veronica FM opeens Yorin FM werd bij het uit de Holland Media Groep stappen van Veronica. Robert Jensen was en bleef er één van de publiekstrekkers, totdat hij later vertrok om bij Noordzee FM het roer te gaan omgooien. En vreemd genoeg was Jensen nou net de enige presentator van Veronica FM / Yorin FM die ik bij naam kon noemen. Intussen is er wel weer een nieuw Veronica FM, maar met wie? Dus ook hier maar weer even de website geraadpleegd. Wat zie ik? Er is vrijwel geen dj te vinden daar.

Als ik door het programmaschema blader, zie ik dat de zender voornamelijk non-stop muziek produceert. Slechts twee dj's kan ik terugvinden, ene Michiel en ene Martin. Ze zullen ongetwijfeld goed zijn, want bij Veronica kon je niet zomaar op de radio. Maar ik heb nog nooit van ze gehoord. En dat is toch wel jammer. Want dat is niet des Veronica's. Maar goed, misschien komen er betere tijden. Het Bert-van-der-Veer-tijdperk is van start gegaan en wie weet wat ons dat brengt. Hoewel hij zich natuurlijk niet met de radio, maar met de tv bezig houdt. Affijn, we zullen zien. het een kan het andere immers wel versterken. Maar ik onderstreep nog steeds mijn woorden van vorig jaar: "Het zal nooit meer zo zijn".

Raimond Bos

Gerelateerde Artikelen