Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zoektocht zonder succes... Wie helpt mee zoeken?

Columns

Terwijl ik de eerste regels van deze nieuwe bijdrage op mijn beeldscherm doe verschijnen, besef ik me dat het alweer twee en een half jaar geleden is geweest dat ik mijn eerste column maakte voor deze website. Een vriend van me had de oproep van Radiowereld gelezen. Een columnist werd er gevraagd.

Of dat niet iets voor mij zou zijn. Ik surfte, las en besloot te reageren. Eerst maar eens wat nadere inlichtingen inwinnen over wat precies de bedoeling was. Die bedoeling bleek eenvoudig te zijn. Men zocht iemand die regelmatig zijn visie op mediazaken, met name betreffende het magische woord "radio", via dit kanaal wilde ventileren. Richtlijnen waren er niet echt. Zolang de bijdrage maar "door de beugel" zou kunnen, gelet op (daar heb je ze weer!) normen en waarden. Welnu, dat laatste is denk ik aan mij wel toevertrouwd, dankzij de opvoeding die ik van mijn moeder kreeg.

In die dertig maanden heb ik een flink aantal bijdragen gemaakt voor deze website. Soms gedurende langere tijd wekelijks, dan weer met een grotere tussenliggende periode. Dat laatste was doorgaans te wijten aan onvoldoende tijd of onvoldoende inspiratie. Het een werd bovendien vaak door het ander veroorzaakt. Immers, wie de hele dag druk bezig is met allerlei werkzaamheden en bovendien zelf zo'n twintig uur per week actief met het maken van radioprogramma's bezig is, komt er niet altijd aan toe om te luisteren naar wat anderen zoal uit het kleine elektronische kastje laten klinken. En voor het schrijven van een column over het medium radio is het toch wel essentieel om zo nu en dan ook zelf eens wat omroepen en/of programmamakers te beluisteren. En als dat er niet in zit, dien je op zijn minst wat tijd te nemen om je van de laatste ontwikkelingen op de hoogte te stellen.

Hoe dan ook, ik ben nog steeds columnist voor deze website. Met daarop volgend direct de toevoeging dat er de laatste tijd niet veel van mij te lezen viel. Niet voor iedereen een straf, getuige de berichten die mijn mailbox regelmatig vullen na een nieuwe bijdrage. Sommigen vragen zich af waarom ik eigenlijk schrijf, vooral op die momenten waarop de tekst inhoudelijk eigenlijk niet veel om het lijf heeft. Onder het motto: "Als u niets te doen heeft, doe het dan niet hier". Zolang er echter mensen zijn die blijven lezen (iedereen die deze woorden ziet, opneemt en begrijpt is daar een direct voorbeeld van) blijf ik schrijven. In welke frequentie, zal de tijd moeten leren. Maar één ding kan ik tot nu toe concluderen: ik heb mijn positie als columnist tot nu toe naar mijn mening nog niet echt misbruikt. Maar daaraan komt per heden een eind.

Vandaag ga ik namelijk deze ruimte misbruiken in de hoop mijzelf een stuk verder te brengen in een ogenschijnlijk zinloze zoektocht naar een muziekstuk dat ooit gediend heeft als radiotune van een overleden collega. Sinds enkele jaren heb ik her en der rondgevraagd, maar ben ik er nog steeds niet in geslaagd erachter te komen door welk orkest het wordt gespeeld, hoe de titel luidt en door welke maatschappij het destijds in uitgegeven. Het enige dat ik heb is een opname van "redelijke" kwaliteit, maar daarmee neem ik geen genoegen. Bovendien ben ik momenteel met een project bezig waarvoor ik een originele opname van dit stuk nodig heb, inclusief de gegevens van de rechthebbenden. Kortom: een vrijwel onmogelijk lijkende opgave. Maar ik hoop dat er in Nederland wat echte radiokenners rondlopen die mij hiermee kunnen helpen.

Even in het kort de achtergrond: in 1994 en 1995 presenteerde wijlen Joost Verhoeven een programma bij de lokale omroep waarvan ik programmaleider ben. Daarvoor had hij al gewerkt voor een andere lokale zender, maar vele jaren daarvoor was hij één van de presentatoren op zee. Het moet in die tijd geweest zijn dat Joost de tune, die hij later bij ons gebruikte, heeft opgedoken. Al dan niet letterlijk. Aangezien Joost er niet meer is, kan ik het hem niet vragen. Via de collega-omroep waar hij voorheen werkzaam was heb ik wel een opname gekregen, maar zij wisten er ook het fijne niet van. Ik heb het muziekje laten horen aan Tom Mulder en aan de voorzitter van de James Last Benelux Fanclub, die zelf een enorm orkestenkenner is. Maar helaas, het mocht niet baten. Niemand wist mij meer te vertellen over dit muziekje.

Daarom doe ik dus bij deze, in mijn eigen column, een oproep aan heel het volk der natie. Wie helpt mij de juiste gegevens te vinden bij het muziekje? Of nog beter, wie vertelt mij waar een originele versie van het nummer beschikbaar is? Het allermooiste is natuurlijk als ik ook de complete gegevens (maatschappij, componist, enzovoort) erbij heb. Om het allemaal wat gemakkelijker te maken, heb ik een fragment van 30 seconden op het internet gezet. Zo kan iedereen even rustig luisteren en proberen erachter te komen waar deze muziek vandaan komt. Men name oud-medewerkers van Radio Noordzee Internationaal worden vriendelijk verzocht eens diep te graven in het geheugen, waar daar zou het best wel eens vandaan kunnen komen. Het muziekje is te vinden op: Radiobeverwijk.nl (even klikken op de tekst "Wie herkent deze tune", op de hoofdpagina.

Raimond Bos

Gerelateerde Artikelen