Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Andermans veren

Columns

Radio hoeft wat mij betreft niet vernieuwend te zijn. Ik lees wel eens in personeelsadvertenties dat ze met name op zoek zijn naar types die "vernieuwend" kunnen werken. Wat men daar precies onder verstaat, blijft in het midden. Volgens mij is, mede dankzij een zekere Giel Beelen, alles nu wel zo'n beetje gedaan op de Nederlandse radio. Het is voor mij belangrijk dat een programma goed in elkaar gezet is, dat er aandacht aan is besteed en dat het kwaliteit uitstraalt. En dan kan het nog zo'n simpel, eenvoudig programma zijn. Als het voldoet aan die criteria, is het wat mij betreft geslaagd.

Het is ook niet eenvoudig om vernieuwend te zijn. En daarbij, het is heel simpel om dingen van anderen over te nemen, hier en daar te bewerken en er vervolgens zelf opnieuw mee te scoren. En dan natuurlijk hopen dat er niet ergens een auteursrechthebbende rondloopt die zijn of haar formule herkent en claims gaat neerleggen. Pronken met andermans veren is een veel gebezigd fenomeen in medialand, de radiotak zeker niet uitgezonderd. Vroeger stelde men cynisch dat de Tros er groot mee is geworden, ideeën van anderen te kopiëren en zelf uit te voeren. Het zij zo. Ik vond de Tros leuk. Punt.

Maar af en toe kom je dingen tegen in het nieuws, waarvan je je afvraagt "Hoe is het mogelijk?". Radio 538 haalde recent nog de headlines met een publiciteitsstunt voor het programma van Jeroen van Inkel. Men verkondigde dat er na lange tijd weer sprake zou zijn van Curry & Van Inkel op de radio. En inderdaad. Dat was ook zo. Alleen ging het niet om Jeroen's voormalige zendtijddeler Adam Curry, maar om een sausje van het merk Heinz. Er was een prijsvraag en er was een sponsor. En die sponsor heeft een berg extra reclame gekregen dankzij deze publicatie.

Deze week trof ik in het nieuws uit de radiowereld ook weer een knap staaltje jatwerk aan. Althans, daar lijkt het in eerste instantie op. De waarheid is echter anders. Waar gaat het om? Een nieuw radiostation, gespecialiseerd in Surinaams getinte muziek- en actualiteitenprogramma's. Vanaf deze week is de zender uit Utrecht via de kabel te beluisteren onder de naam SBS FM. Jawel, dat lijkt inderdaad verdacht veel op de naam van een commerciële tv-zender. Maar er is geen enkele band tussen die twee, voor zover ik weet. De letters staan hier namelijk voor Surinam Broadcast Station.

Maar toch... Als ik naar het logo kijk, worden de letters SBS nadrukkelijk vertoond. En ergens in de verte lijken ze op de letters van het tv-station. Toeval? Of een bewuste keuze, omdat de letters SBS al bij een groot publiek zijn ingeburgerd en daardoor wellicht vertrouwen wekken, ook bij mogelijke onwetende adverteerders? Hoe dan ook, SBS FM bestaat al een jaar of 17 onder deze naam in het circuit van illegale radiostations. Dus in feite is er niets nieuws onder de zon. Behalve dan misschien het feit dat deze omroep zich wat mij betreft wel een beetje schuldig maakt aan pronken met andermans veren. Hoewel ze dit zelf ongetwijfeld zullen ontkennen...

Raimond Bos

Gerelateerde Artikelen