Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Wit-Russische geheime dienst doet invallen bij pers

Medianieuws

De Wit-Russische geheime dienst KGB heeft invallen gedaan in de huizen en kantoren van onafhankelijke journalisten. Dat hebben de journalisten en mediawaakhond Verslaggevers zonder Grenzen vrijdag gezegd. De invallen volgen op de omstreden presidentsverkiezingen van 19 december.

Volgens een rapport van Verslaggevers zonder Grenzen, dat donderdag verscheen, zijn afgelopen week invallen gedaan bij in totaal drie redacties en een oppositiepartij. Ook zijn de huizen van twee journalisten, twee mensenrechtenactivisten, twee voormalige presidentskandidaten en vier anderen doorzocht. Vrijdag zouden nog twee huizen van journalisten zijn doorzocht.

Volgens Verslaggevers zonder Grenzen waren de systematische invallen erop gericht alle documenten en bestanden die te maken hadden met de presidentsverkiezingen en de massale protesten die erop volgden in beslag te nemen.

De KGB viel ook het huis van fotojournalist Joelia Dorosjkevitsj binnen. Zij werkt voor weekblad Nasha Niva. Haar camera's, computer en taperecorder zijn meegenomen. Ook deed de KGB een inval in het kantoor van Nasha Niva. Daarbij werden twaalf computers in beslag genomen, evenals harde schijven en geheugenkaarten. Bovendien werd de computer van de hoofdredacteur meegenomen.

"Loekasjenko is bezig een nieuw wereldrecord te vestigen in zijn pogingen dissidenten te vernietigen", aldus Dorosjkevitsj. [Novum/AP/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen