Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Opinie Tom Blomberg: Mediagenieke postfeministische lobby bij NPO

Medianieuws

Natuurlijk is de aanstelling van Annemieke Schollaardt als eerste dagelijkse vrouwelijke Radio 2-deejay een NPO-reflex op de recente ophef rond de 'meer vrouwen'-publiciteit, in gang gezet door 3FM's Roosmarijn Reijmer. De NPO blijkt maar al te gevoelig voor haar mediagenieke postfeministische lobby. Dit ontkennen komt neer op een gotspe.

De "Als goede DJ naar Radio 2, niet als vrouw"-opmerking van Annemieke Schollaardt in NRC Handelsblad is potsierlijk. "Het voornemen om naar Radio 2 te gaan lag er al heel lang. Maar dan moest er wel een mogelijkheid zijn. Die kans kwam nu."

Onder druk van publiciteit schept de NPO eenvoudig zelf wel "een mogelijkheid". Dat dit ten koste gaat van Rob Stenders is affreus.

Jan-Willem Roodbeen moest, 's middags op Radio 2, wijken voor Rob Stenders. Nu, nog geen twee jaar later, wordt hij zelf ineens afgeserveerd. De recente toezegging in Het Parool van NPO-radiobaas Jurre Bosman dat "Gerard Ekdom of Rob Stenders niet zal worden geofferd" voor een vrouw op Radio 2 blijken holle woorden.

Dat Rob Stenders deze week 'Ekdom In De Ochtend' mag waarnemen is niets meer dan de overbekende NPO-oprotpremie. Gauw nog een doekje voor het bloeden. Maar dan achteraf niet zeuren.

"Ik wil veel ruimte maken voor inbreng van de luisteraar. Veel interactie", is het voornemen van Annemieke Schollaardt. De Platenbonanza van Rob Stenders is bij uitstek interactief - en uiterst effectief, ook. Wat valt hier nog aan toe te voegen?

Ik heb niet één, ook maar enigszins bevredigend, argument vernomen waarom uitgerekend het middagprogramma van Rob Stenders moet wijken voor Annemieke Schollaardt. De NPO is simpelweg gezwicht voor de lobby om 'mannenbolwerk' Radio 2 open te breken. Het is evident dat hier "positief" is gediscrimineerd.

Dit beleid zal nu wel pro-actief ook op 3FM worden doorgezet. Als, wat het voornemen lijkt, vrouwelijke deejays als Eva Koreman en Angelique Houtveen ook daar horizontaal worden geprogrammeerd vrees ik dat men bij 3FM het bordje 'Opgeheven' mag klaarleggen.

Tom Blomberg

Tom Blomberg
Tom Blomberg begon zijn carriere in 1979 als redacteur en producent bij de Nationale Hitparade met presentator Felix Meurders en aan De Avondspits van Frits Spits; deze gaf Blomberg de bijnaam 'De Dikke Blomberg' vanwege Blombergs encyclopedische muziekkennis.

Hij presenteerde bij diverse omroepen radioprogramma's, zoals de Nationale Hitparade in 1984/'85, Tijd voor Toen en Hitweek bij de KRO van 1986 tot 1989 op de zondag op Radio 3. Daarnaast was hij regelmatig invaller voor Frits Spits bij De Avondspits. Van 2003 tot 2011 had hij een programma in het weekend bij Omroep Gelderland.

Opinie
Dit opinie artikel op Radio.NL is niet geschreven door de redactie, en de redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud. Dit artikel geeft echter wel de mening van een betrokken partij uit de RadioWereld weer.

Ingezonden artikelen met een duidelijke subjectieve inhoud kunnen als opinie artikel worden geplaatst, zodat de lezer van deze site zelf de opinie artikelen door kan lezen en een eigen mening kan vormen.Mensen die -op wat voor manier dan ook- in het mediawereldje zitten kunnen ook hun eigen opinieartikelen doormailen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen