Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rechter wijst beroep af: Geen steunzender voor Continu in Irnsum

Medianieuws

Radio Continu heeft geen recht op een steunzender in het Friese Irnsum. Dit heeft de rechtbank van Rotterdam bepaald. Het radiostation heeft in eerste instantie van het Agentschap Telecom toestemming gehad om een steunzender op 98.2 FM aan te zetten, maar deze toestemming werd later ingetrokken.

Het AT besloot de toestemming in te trekken na een klacht van Rebecca Beheer BV, die in Friesland op 98.7 FM en in Groningen op 98.5 FM uitzendt. De programma’s (momenteel Joy Radio, eerder Radio 8FM en Freez FM) worden echter geproduceerd door RADIONL BV in Sneek.

Het oorspronkelijke kavel B11 waarop Radio Continu in Friesland uitzendt, bestond bij de veiling in 2003 uit de zenders Terschelling 97.7 FM (0,1 kW), Sneek 97.9 FM (2 kW) en Leeuwarden 104.7 FM (0,1 kW). De zender Sneek is enige jaren geleden naar Tjerkgaast verhuisd met een aangepast vermogen.

Gedragslijn netverbetering FM-omroepband
In het kader van de “Gedragslijn netverbetering FM-omroepband” vroeg Radio Continu in eerste instantie toestemming om de frequentie 104.7 FM van Leeuwarden naar Hoogersmilde te mogen verplaatsen, waarmee bereik is gecreëerd in Drenthe. Hiervoor kreeg het station groen licht. Om de mindere dekking in Leeuwarden te compenseren vroeg Continu vervolgens een steunzender in Irnsum aan op 98.2 FM (2,5 kW).

De steunzender in Irnsum werd in januari 2016 vergund, maar op 24 juni 2016 werd deze weer ingetrokken. Rebecca Beheer BV had bezwaar aangetekend. De frequentie in Irnsum (98.2 FM)  zou het dekkingsgebied van de zender in Groningen (98.5 FM) aantasten.

“Toename meer dan 40%”
Volgens het AT zou door het toestaan van de nieuwe steunzender in Irnsum in combinatie met de eerder doorgevoerde wijzigingen (verplaatsing zenders naar Tjerkgaast en Hoogersmilde) het geografisch bereik met meer dan 40% toenemen ten opzichte van de situatie in 2003.

Radio Continu is het niet eens met het besluit van het AT. Op aanwijzing van het AT zou Radio Continu vervolgens, in volledige samenwerking met het AT, het demografisch bereik omlaag hebben gebracht, door de karakteristieken van de frequenties lrnsum en Tjerkgaast zodanig aan te passen, dat de demografische toename net onder 30% bleef. Daarnaast zou de zender Irnsum een groot deel van het oorspronkelijke zendgebied van kavel B11 overlappen.

Daarom besloot Radio Continu in beroep te gaan. Donderdag verklaarde de rechtbank van Rotterdam het beroep ongegrond.

“Vrijwillig opgegeven”
De rechtbank is van mening dat Radio Continu haar dekking in Leeuwarden “vrijwillig heeft opgegeven” door de zender te verhuizen naar Hoogermilde. “Het verlies van dat bereik heeft op haar verzoek plaatsgevonden. Daarmee heeft zij haar rechten voor de regio Leeuwarden opgegeven. Het standpunt van Radio Continu zou tot de ongewenste situatie leiden dat bij meerdere verplaatsingen het vrijwillig verlaten bereik opnieuw kan worden opgevuld en de vergunninghouder daarnaast ook het nieuwe bereik verkrijgt.” [Radio.NL] 

Gerelateerde Artikelen