Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Aantal testen DAB+ lokale radio blijft groeien

DAB

[Update] Experimentele DAB+uitzendingen op lokaal niveau schieten momenteel als paddenstoelen uit de grond. Inmiddels zijn er alweer twee nieuwe initiatieven gestart, terwijl er nog een aantal in de startblokken staat. Radio.NL zet daarom de wijzigingen op een rij.

Wageningen
In de regio Wageningen wordt er sinds enkele weken getest op kanaal 7B. Te ontvangen zijn TV Rijnstreek (lokale omroep Wageningen), RTV Totaal (Beuningen), Radio 90FM (Leersum), Ede FM en Midland FM (Renswoude), alsmede Hotradio Hits, Impact AM, Radio 5FM, Accent FM en DTBS.

Waddinxveen
Vanuit Waddinxveen wordt er sinds vorige week uitgezonden op kanaal 9C. Hierop zijn RTW Radio (Waddinxveen), Omroep Zuidplas, RTV Krimpenerwaard, de kabelzender Gouda FM en de internetzenders Radio 182 en Hitland Radio te ontvangen.

Uitbreiding bestaande DAB+netten
In leiden is op het DAB+net van Impact AM ook de lokale omroep ZFM uit Zoetermeer te ontvangen. Op het lokale net van Zandvoort zijn onlangs Impact AM en de kerkzender Radio Bloemendaal toegevoegd.

Meer initiatieven in de startblokken
De komende weken gaan er waarschijnlijk meer experimentele uitzendingen via DAB+ op lokaal niveau van start. Het Agentschap Telecom heeft nieuwe vergunningen afgegeven voor Vlaardingen (11A), Rijswijk (7B), Ravenstein (11A) en Emmeloord (10A) afgegeven.

Ook in de lichtstad Eindhoven start binnenkort een test met lokale DAB+ op kanaal 8A. Hierop gaan Studio040, Glow FM, Radio Son en Breugel, Omroep Best, Omroep Veldhoven, VOS FM (Valkenswaard) en de Engelstalige zender Radio4 Brainport uitzenden.

Daarnaast start binnenkort ook de pilot van de NLPO in de Achterhoek en Twente. De afgelopen weken hebben al vele voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van de pilot plaatsgevonden. De komende weken zal nu gestart worden met de bouw van de zenders op de verschillende geplande locaties. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen