Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Steeds meer lokale en internetstations testen met DAB+

DAB

Het aantal lokale radiostations en internetzenders dat test met DAB+ groeit gestaag. Ook de afgelopen weken zijn er nieuwe initiatieven gestart en zenders toegevoegd aan bestaande DAB+netten. Radio.NL zet daarom alle wijzigingen op een rij.

Steeds meer lokale en internetstations testen met DAB+Leiden
Onlangs is ook de middengolfzender Groeistad Radio toegevoegd aan het DAB+net van Leiden op kanaal 5D. Daarmee is de voormalige piraat, die begin dit jaar een herstart maakte op de middengolf, ook digitaal te ontvangen.

Naast Groeistad zijn ook Impact AM, Unity FM (Leiden), Studio Alphen, de regionale commerciële zender Sleutelstad FM en de internetzenders Dance Radio en AMW (Amsterdam Most Wanted) te ontvangen via dit DAB+net.

Den Haag
In de regio Den Haag is sinds deze week Hollands Palet te ontvangen. De zender maakt gebruik van het DAB+net op kanaal 10D waar ook Den Haag FM en Den Haag Totaal op uitzenden.

“Na lange voorbereiding is het dankzij de medewerking van de Stichting Haagse Omroep is het gelukt de populaire uitzendingen van Hollands Palet  te ontvangen via het DAB+ kanaal 10D,” aldus het radiostation.

Noordwest-Veluwe
Ook op de Veluwe wordt druk geëxperimenteerd met DAB+. In de regio Nijkerk zijn op kanaal 9C de lokale omroepen VOClokaal (de lokale omroep van de NW-Veluwe), Omroep EVA (streekomroep Amersfoort) en Radio 90FM (lokale omroep voor Leersum en Wijk bij Duurstede) te ontvangen.

Daarnaast zijn ook de internetzenders Het Kanon van de Veluwe (Nederlandstalige muziek), RTVeluwe (mix van populaire muziek), Henko’s Oldschool (classic house tracks), Henko’s Clubtrax (meer up to date clubtracks) en Henko’s Classics (het beste van de Top 2000) toegevoegd aan het DAB+net.

Naast Leiden, Den Haag en Nijkerk wordt er momenteel ook op lokaal niveau geëxperimenteerd met DAB+ in Zandvoort, Ouder-Amstel, Hollands Kroon, Noordoost-Groningen en de Achterhoek. In laatstgenoemde regio gaat nog deze zomer een uitgebreide pilot van de NLPO van start.

Eind dit jaar meer duidelijkheid?
Alle DAB+uitzendingen van lokale omroepen vinden momenteel plaats via experimentenvergunningen die door het Agentschap Telecom verleend zijn. Doel is om te kijken hoe de omroepen op een goedkope eenvoudige manier kunnen uitzenden via digitale etherradio. De vergunningen lopen eind dit jaar af. Mogelijk is er dan ook meer duidelijk over de toekomst van lokale radio op DAB+. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen