Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Procedure verlenging FM-vergunningen nog in volle gang

Medianieuws

Het Agentschap Telecom (AT) is nog druk bezig met de procedure van de verlenging van de FM-vergunningen. Inmiddels heeft een deel van de Niet-landelijke Commerciële Omroepen (NLCO) de verlenging al binnen. Daarnaast zijn diverse middengolfvergunningen al verlengd.

Procedure verlenging FM-vergunningen nog in volle gang NLCO-zenders en middengolfzenders konden tot en met 9 februari 2017 een aanvraag doen voor verlenging van hun FM-vergunningen.

Middengolf (C-kavels)
Van de middengolfzenders is de vergunning van Groot Nieuws radio, Radio Maria, Vahon en Radio Seagull/KBC inmiddels verlengd tot september 2022. Van de drie vergunningen van Quality Radio (Radio Paradijs) werd eerder al bekend dat deze niet verlengd worden.

De vraag is in hoeverre een aantal partijen daadwerkelijk kan blijven uitzenden via AM. Zoals het er nu naar uit ziet moet Groot Nieuws radio haar uitzendingen per september vanuit Zeewolde staken. Een serieus alternatief opstelpunt is er niet. Ook Radio Maria ondervindt dergelijke problemen, nadat de uitzendingen vanuit Lopik gestaakt moesten worden.

Niel-landelijke commerciële omroep (B-Kavels)
Verschillende NLCO-zenders hebben hun verlengde regionale vergunning inmiddels ook al in huis. Onder meer Radio 8FM, Puur NL, Wild Hitradio, Simone FM, Radio Continu mogen tot september 2022 blijven uitzenden via de ether..

Ook een flink aantal vergunningen waarop RADIONL, Joy Radio en Waterstad FM uitzenden is al verlengd, alsmede de vergunning van Qmusic Limburg. De vraag is hoe laatstgenoemde zender vanaf september gaat klinken als het niet meer is toegestaan om programma’s van een landelijke commerciële zender door te geven.

De verlengprocedure van de vergunning van onder meer Fresh FM, Decibel Noord-Holland en RADIONL Zuid-Holland is nog in behandeling. “Voor een aantal niet-landelijke vergunningen is meer tijd nodig om een beslissing te nemen over hun verlengingsaanvraag,” zo luidt de verklaring van het AT.

Net als nu wordt aan de FM-vergunningen ook DAB+capaciteit op de bovenregionale kavels. Nieuw is wel dat niet per vergunninghouder, maar per vergunning capaciteit toegewezen gaat worden.

Landelijke commerciële radio (A-kavels)
De procedure voor de verlenging van de FM-vergunningen van de landelijke commerciële radiostations loopt nog. Zij dienden een aanvraag voor 24 april in te dienen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen