Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nog eens drie regionale FM-frequenties geveild

Medianieuws

Het Ministerie van Economische Zaken gaat deze zomer opnieuw regionale FM-kavels veilen. Het betreft twee FM-frequenties in de Achterhoek en één frequentie in de kop van Noord-Holland. Eerder gingen al FM-frequenties op Ameland en in Cuijk onder de hamer.

Nog eens drie regionale FM-frequenties geveild Al deze FM-frequenties werden in 2008 toegewezen aan Nico Silvius in ruil voor een 64% op de regio gericht programma. De FM-kavels die komende zomer geveild gaan worden zijn kavels B30 (Winterswijk 94.3 FM), B32 (Lichtenvoorde 95.7 FM) en B33 (Wieringermeer 96.0 FM).

Op de frequenties in de Achterhoek was jaren lang het semilandelijke programma van RADIONL te horen. De frequentie in Wieringermeer werd de laatste jaren gebruikt door Freez FM en Radio 8FM Noord & Oost.

Nu het Agentschap Telecom, na een gerechtelijke uitspraak, is gaan handhaven op regiogerichtheid, heeft de vergunninghouder besloten de kavels op te geven en de vergunningen terug te geven aan de staat. Sinds februari 2017 zijn deze drie kavels dan ook buiten gebruik.

Regiogerichtheid terug naar 10%
De drie FM- frequenties gaan geveild worden voor een periode van vijf jaar. Het percentage regiogerichtheid gaat terug naar het minimum van 10%. Hierdoor komt de vergunninghouder met het uitzenden van landelijk en internationaal nieuws, weer en verkeer al een heel eind. Wel blijft er een verplichting om uit te gaan zenden via DAB+. Voor kavels B30 en B32 is dit op kanaal 6C en voor kavel B33 op kanaal 9D-N.

In maart van dit jaar werd de ontwerpvergunning voor de veilingprocedure van teruggekomen FM-frequenties al geconsulteerd via internet.

Vanaf 28 augustus 2017 hebben geïnteresseerde partijen een maand de tijd om een aanvraag in te dienen. Indien er meerdere kandidaten voor een FM-kavel zijn, gaat er geveild worden. Wanneer deze veiling precies gaat plaatsvinden wordt later bekendgemaakt, evenals het veilingmodel. De kans is groot dat dit opnieuw via een zogenaamde meerrondenveiling via internet gaat gebeuren. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen