Kies je favoriete radiostation

Dossiers

NLPO start DAB+ pilot lokale omroepen in Oost-Nederland

DAB

Binnenkort start de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) met de uitvoering van een DAB+ pilot in de regio Twente/Achterhoek. Daar zal met omroep Gelre FM, Optimaal FM en Enschede FM in dat gebied worden samengewerkt om de pilot uitvoering te geven.

De pilot heeft ten doel om informatie te verzamelen hoe DAB+ het beste geïmplementeerd kan worden voor de lokale omroep sector.

Momenteel vinden er al experimentele uitzendingen via DAB+ op lokaal niveau plaats in onder meer de regio Zandvoort, Den Haag en Oost-Groningen. Ook in de Achterhoek testen Gelre FM, Optimaal FM en Enschede FM momenteel al met DAB+. Deze uitzendingen gaan nu dus als pilot dienen.

Al enige tijd vindt er overleg plaats tussen stichting NLPO, Agentschap Telecom (AT) en ministerie Economische Zaken over de mogelijkheden om DAB+ frequenties beschikbaar te stellen voor lokale omroepen in Nederland.

Om voor de lokale omroepen in Nederland een goed frequentieplan te maken op basis van deze gereserveerde frequenties is nadere informatie nodig over de wijze waarop DAB+ op lokaal / streekomroepniveau geïmplementeerd kan worden. Momenteel is er al een verkaveling voor lokale DAB+netten, maar deze kan nog wijzigen naar aanleiding van de resultaten van de pilot.

De DAB pilot van NLPO betreft namelijk een technische test om te onderzoeken hoe DAB uitzendingen op streekomroepniveau straks het beste geïmplementeerd kan worden. De pilot levert daarmee als het ware een blauwdruk op voor lokale omroepen hoe DAB op streekomroepniveau geïmplementeerd kan worden (met welke soort zenders, in welke architectuur, etc.). Uitgangspunt daarbij zal zijn dat de ontvangst van DAB op basis van een dergelijke blauwdruk minimaal gelijk moet zijn aan de ontvangst van de huidige FM frequenties van lokale omroepen.

Ook heeft de DAB pilot ten doel om te onderzoeken wanneer storing kan optreden van nabuur-zenders en op welke afstand frequenties herhaald kunnen gaan worden. Deze informatie is voor AT relevant om uiteindelijk een definitief frequentieplan te kunnen maken voor DAB op streekomroepniveau. Daarnaast zal ook een Single Frequentie Network opzet getest gaan worden en worden een 2 a 3-tal verschillende zenders getest.

Het ontwikkelde pilotplan is ook grondig afgestemd met het AT. De verwachting is dat de resultaten van de pilot in de zomer 2017 beschikbaar komen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen