Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Olon vraagt informateur te investeren in lokale omroep

Medianieuws

De lokale publieke omroep in Nederland vervult een belangrijke functie in de lokale democratie die steeds belangrijker wordt. De Olon en de Nlpo werken sinds twee jaar aan een ingrijpend traject om de kwaliteit en continuïteit te verbeteren en de kosten te reduceren. Daarom vraagt de organisatie aan informateur Schippers om 30 miljoen euro per jaar.

De Organisatie voor Lokale Omroepen in Nederland (Olon) doet daarom een beroep op de kabinetsformateurs om te helpen de doelen te realiseren door extra in de lokale omroep te investeren.

De compensatie voor de lokale omroepen via het Gemeentefonds staat volgens de Olon in geen enkele verhouding tot de kosten om een Lokaal Toereikend Media-Aanbod te kunnen realiseren.

In een brief aan mevrouw Schippers zegt de grootste mediaorganisatie van Nederland: “Wij doen een klemmend beroep op de kabinetsformateurs om ons te helpen onze doelen te realiseren door extra in de lokale omroep te investeren.”.

Streekomroepen
Sinds twee jaar wordt er door de organisaties gewerkt aan een plan om de huidige 260 lokale omroepen om te vormen naar 80 streekomroepen. Deze plannen worden inmiddels door de meeste gemeenten ondersteund. Door schaalvergroting kunnen de omroepen beter voorzien in een zogenaamd Lokaal Toereikend Media Aanbod (LTMA).

Geld
Om dit aanbod mogelijk te maken is geld nodig waarbij het bedrag dat door gemeenten worden opgehoest niet voldoende is. ”Voor een relevante en levensvatbare lokale omroep in 2020 is een minimale extra investering benodigd van 30 miljoen euro per jaar”, aldus de OLON/NLPO in de onderstaande brief.

Passage in regeerakkoord
De organisaties stellen daarom voor een passage in het regeerakkoord op te nemen met betrekking tot lokale omroepen: “Het kabinet wil door extra te investeren in de lokale omroep een impuls geven aan de relevantie en levensvatbaarheid van de publieke lokale media-instellingen in Nederland en neemt daarvoor extra stimuleringsmaatregelen in de ordegrootte van 30 miljoen per jaar, ondersteund door passende wet- en regelgeving.” [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen