Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Andere Tijden brengt reportage over ondergang van stemcomputer

Medianieuws

Het tv-programma Andere Tijden gaat zaterdagavond over de opkomst en ondergang van de stemcomputer. Vanaf 21.20 uur is op NPO 2 een reportage te zien waarin het programma uitlegt hoe bijna alle gemeenten in Nederland in de jaren negentig opverstapte op de stemcomputer.

Door de stemcomputer waren zouden er minder fouten worden gemaakt. De telling van de stemmen moest betrouwbaarder worden.

Hacken
Totdat in de zomer van 2006 iemand ontdekt dat de computers makkeijk te hacken zijn. Met de Tweede Kamerverkiezingen van november in het vooruitzicht, ontstond er grote paniek bij de overheid. Wat te doen met de onbetrouwbare stemcomputer?

Met wat kunstgrepen aan de apparaten worden ze bij de verkiezingen toch nog gebruikt, maar daarna is het afgelopen en gaat Nederland definitief terug naar het rode potlood.

Maar wanneer komt dan de uitslag van de verkiezingen?

Oud-voorzitter van de Kiesraad Henk Kummeling vermoedt dat de officiële uitslag dit jaar niet op tijd komt.

De uitslag waar deze gemeentes zo hun best voor doen op de dag van de verkiezingen, is namelijk niet de officiële uitslag. Die maakt de Kiesraad pas een aantal dagen na de verkiezingen bekend, als alle stemmen geteld en gecontroleerd zijn.

Geen officiële uitslag
De verwachtingen zijn niet aangepast na de afschaffing van de stemcomputers, terwijl het hele telproces nu weer veel langer duurt. Dit jaar is het gebruik van software tot een minimum beperkt en dus zou het zomaar kunnen dat het proces langer duurt dan we in het verleden gewend waren. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen