Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Erik de Zwart reikt Gouden Harp uit aan Frits Spits

Medianieuws

In Studio 21 op het Mediapark in Hilversum vond maandagavond de uitreiking plaats van de vierde editie van het Buma Awards. Frits Spits kreeg de Gouden Harp voor zijn verdiensten voor de Nederlandse lichte muziek. Dit is een jaarlijkse prijs van de 'Stichting Buma Cultuur'.

Erik de Zwart reikt Gouden Harp uit aan Frits Spits Radio- en tv-presentator Frits Spits, pseudoniem van Frits Ritmeester, is presentator van het radioprogramma 'De Taalstaat', iedere zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur op Radio 1. 

De 69-jarige Spits was ook jarenlang te horen op Radio 3 met het radioprogramma 'De Avondspits' en 'Tijd voor Twee' op Radio 2. Hij kreeg de prijs omdat hij in die programma's voorvechter was van Nederlandse muziek.

Spits: "De toekenning is natuurlijk eervol, maar ik heb niet anders gedaan dan wat ik voor mijn gevoel moest doen. Dat doe ik trouwens nog steeds. Muziek uitkiezen die me melodisch aanspreekt en die tekstueel verrassend, ontroerend of grappig is. Dat dat niet onopgemerkt is gebleven en een Gouden Harp waard is, stemt me dankbaar."

Buma Awards waren er onder andere voor de jonge Matt Simons als de meest gekochte, gestreamde en gedraaide artiest Nationaal. Nick van de Wall - beter bekend als Afrojack - en Giorgio Tuinfort deden het internationaal het beste.

Presentator Erik de Zwart had op het gala voor Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers nog meer awards klaarstaan. Bassist, componist en tekstschrijver Peter Slager ontving de prestigieuze Lennaert Nijgh Prijs voor de teksten die hij heeft geschreven voor Bløf en voor het Zeeuwse solo-album 'Slik'.

De Buma Classical Award was voor componist Johan de Meij, in ons land bij het grote publiek wat minder bekend maar internationaal een zeer gerenommeerd en meervoudig onderscheiden dirigent en componist.

Ook waren er Buma Awards voor Ward Henselmans, zowel in de tv-audiovormgeving (24 Kitchen) als radio-audiovormgeving (Radio 1). Het gaat om de programmatunes die zijn gemaakt toen de programmering in 2016 werd opgefrist.

Componisten Paul Deetman & André Ettema en Renger Koning werden onderscheiden in respectievelijk reclamemuziek (trailer Daredevil) en film (Bezness as Usual). Componist/tekstschrijver Hans van Hemert ontving een Lifetime Achievement Award. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen