Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Hoogte- en dieptepunten uit meer dan 50 jaar tv-debatten bij NOS

Medianieuws

In het weekend voor de Tweede Kamerverkiezingen zendt de NOS een documentaire uit waarin wordt teruggekeken op ruim vijftig jaar lijsttrekkersdebatten op televisie. Van het begin, in 1963, tot het heden. Herman van der Zandt presenteert de uitzending drie kwartier lang op zaterdag 11 maart vanaf 20.30 op NPO 2.

Het debat tussen de presidentskandidaten Richard Nixon en John F. Kennedy, in 1960, geldt volgens de NOS als de moeder aller tv-debatten.

Het eerste Nederlandse televisiedebat was drie jaar later, maar de politici hadden weinig interesse om mee te doen voor de camera. Pas in de loop van de jaren 70 ontdekten politici de televisie als middel om kiezers aan zich te binden.

In de uitzending is te zien hoe het lijsttrekkersdebat in Nederland zich de afgelopen decennia heeft ontwikkeld. Aan de hand van interviews met betrokkenen uit de politiek en de journalistiek en met veelzeggende fragmenten van bijvoorbeeld Hans Wiegel, de eerste lijsttrekker die de camera wist te bespelen en Pim Fortuijn, die alle debatconventies aan z’n laars lapte. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen