Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Mag het gewone volk ook meedoen aan het Eurovisie Songfestival?

Medianieuws

Songwriter Yvonne Liew-On is een campagne gestart tegen de regels van het Eurovisie Songfestival. Ze is het niet eens met de vrijheid die deelnemende televisie-omroepen krijgen om deelnemers te kiezen.

Mag het gewone volk ook meedoen aan het Eurovisie Songfestival? In de meeste gevallen worden zowel het liedje als de artiesten gekozen tijdens een nationale selectie, waar de kijkers en/of een jury mogen beslissen wie er naar het Songfestival gaat.

Yvonne Liew-On: "Maar niet meer in Nederland. Sinds 2013 wordt alles intern bepaald door Avro-Tros. Mag het gewone volk ook meedoen aan het Eurovisie Songfestival?"

Yvonne Liew-On: "In Nederland hadden we eerst meer dan een halve eeuw lang zo’n nationale selectieprocedure, waar ruim vijf jaar ineens een einde aan kwam, toen er plotseling alleen nog maar beroemde Nederlandse zangers mochten deelnemen aan het Eurovisie Song Festival. En andere deelnemende landen beginnen dit ook vaker “intern” te regelen.

Hetgeen betekent dat onbekende liedjesschrijvers of zangers / zangeressen niet langer de kans krijgen om hun talenten te laten zien. Alleen mensen die al bekend zijn in muziekwonderland krijgen een kans om deel te nemen. Dus als Engeland dit jaar Adele zou sturen, zou iedereen bij voorbaat verliezen ... Hebben landen het vertrouwen in hun eigen nationale talenten verloren?"

"Al meer dan 25 jaar droom ik van deelname aan het Eurovisie Song Festival met een van mijn liedjes. Dit jaar zou ik heel graag met mijn lied ‘Broken’ willen deelnemen".

Om de campagne kracht bij te zetten, heeft ze haar zelfgeschreven lied ‘Broken’ ook op Facebook gezet. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen