Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kabelkrant Ameland wint veiling FM-frequentie Ameland

Medianieuws

Stichting Kabelkrant Ameland heeft aan het langste eind getrokken bij de veiling van de FM-frequentie 89.4 FM (B27) op Ameland. De Stichting heeft de vergunningen voor een bedrag van €14.000 verkregen. De nieuwe vergunningen gaan in op de dag na verlening en eindigen op 31 augustus 2022.

Kabelkrant Ameland wint veiling FM-frequentie Ameland Naast op FM moet Stichting Kabelkrant Ameland ook in heel Friesland en in de kop van Noord-Holland via DAB+ uitzenden.

De vergunningen zijn via een veiling verdeeld.  De veiling startte op 12 december 2016 om 10.00 uur en vond via internet plaats. Agentschap Telecom organiseerde de veiling vanuit het hoofdkantoor in Groningen. Voor het kavel waren meerdere deelnemers en deze konden vanuit hun eigen kantoor biedingen indienen.

Met uitgifte van deze vergunningen voor kavel B27 heeft  een modernisering van de regiogerichtheidseis plaatsgevonden. Dit houdt in dat deze vrijwel is afgeschaft, want deze is verlaagd naar het minimum van 10% regiogerichtheid. De radioprogrammering van kavel B27 moet daardoor voor 10% gericht zijn op het gebied waarvoor het programma is bestemd.

Kavel B27 werd in 2008, samen met nog eens 10 B-kavels, toegewezen aan Nico Silvius, directeur van de volkszender RADIONL. Belooft werd om 64% regiogerichtheid te bieden. Maar aan deze eis werd nooit voldaan.

Het CBb oordeelde in 2013 dat beide frequenties nooit hadden mogen toegewezen aan Silvius, omdat er in de praktijk te weinig regiogerichtheid geboden werd. Het Agentschap Telecom kwam echter met de opmerkelijke conclusie dat RADIONL op beide frequenties mocht blijven uitzenden, omdat tegen de verlenging in 2011 geen bezwaar was aangetekend. Een nieuwe verlenging is echter niet mogelijk, waardoor er geveild moest worden. Momenteel wordt het kavel niet gebruikt.

Voor Lokale Omroep Ameland, zoals het radiostation van de kabelkrant heet, betekent het een terugkeer op de frequentie 89.4 FM. Van 2012 tot 2014 huurde het station de frequentie l eens van RADIONL. LOA wilde haar vingers echter niet branden aan het hoge percentage regiogerichtheid.

Ook voor kavel B31 (Cuijk) staat een veiling gepland: deze start op 19 december 2016 om 10.00 uur. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen