Kies je favoriete radiostation

Dossiers

NOS start met jaaroverzichten op Kerstavond

Medianieuws

December is bij de NOS de maand van de jaaroverzichten. Het Journaal, Sport en het Jeugdjournaal blikken terug op 2016. Er zijn uitzendingen over een specifiek thema – het koningshuis, degenen die ons het afgelopen jaar ontvielen – en over een bepaald evenement – de Olympische en de Paralympische Spelen. Radio.NL maakte een overzicht.

NOS start met jaaroverzichten op KerstavondTerugblikken met kinderen
Het NOS Jeugdjournaal luidt de kerstvakantie in met een terugblik op 2016.

Presentator Welmoed Sijtsma blikt samen met kinderen terug op de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwsgebeurtenissen van het afgelopen jaar.

In de Verenigde Staten is Donald Trump tot president gekozen. Wat vinden Nederlandse en Amerikaanse kinderen daarvan? Kinderen in Brussel kijken terug op de verschrikkelijke aanslagen van dit voorjaar in hun stad. In de Nieuwsoverzichten worden per maand de belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje gezet.

'NOS in Beeld: Jaaroverzicht Jeugdjournaal 2016' is te zien op zaterdag 24 december van 18.50 tot 19.20 uur op Zapp.

Oranje Jaaroverzicht: financiële kwesties en staatsbezoeken
2016 gaat voor de Oranjes de boeken in als het jaar van financiële kwesties en van drie staatsbezoeken. De financiën van het Koninklijk Huis haalden een paar keer het nieuws. Bijvoorbeeld vermeende belastingdeal van prins Bernhard en de uitkering aan Amalia. Voor de NOS aanleiding om de uitgaven overzichtelijk op een rijtje te zeten.

Frankrijk, Australië en Nieuw-Zeeland waren het afgelopen jaar de bestemmingen van een staatsbezoek. De NOS reisde weer met het koningspaar mee en dus keren in dit jaaroverzicht de hoogtepunten van die reizen nog eens terug. Daarnaast blikt presentator Astrid Kersseboom ook terug op jaarlijkse ijkpunten als Koningsdag, de Dodenherdenking, Bevrijdingsdag en Prinsjesdag.

'NOS in Beeld: Oranje Jaaroverzicht 2016' is te zien op zaterdag 24 december van 19.44 tot 20.20 uur op NPO 2.

Eerbetoon aan de overledenen van 2016
In 2016 ontvielen ons enkele héél grote namen. Johan Cruijff, Mohammed Ali, David Bowie, Jean ‘Toots’ Thielemans en Prince.

In de uitzending worden herinneringen opgehaald aan deze en andere beroemdheden. Herman van der Zandt maakt er een niet-zwaarmoedig eerbetoon van.

NOS Uit het Leven 2016 is te zien op zaterdag 24 december van 23.00 tot 24.00 uur op NPO 1.

Paralympics
Terugblik op de voor Nederland weinig bekeken Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Toch wonnen de Nederlandse paralympiërs in september 62 medailles, waaronder zeventien van goud: goed voor een zevende plaats in het medailleklassement.

De uitzending begint met de aanloop naar de Paralympics, die werd getekend door geldgebrek en de bijbehorende organisatorische problemen. Naast de wedstrijden komt ook de voorbereiding van de atleten aan de orde. Opmerkelijke momenten uit de dagelijkse talkshow van Herman van der Zandt worden ook herhaald.

'NOS in Beeld: Jaaroverzicht Paralympische Spelen 2016' is te zien op maandag 26 december van 18.10 tot 18.50 uur op NPO 1.

Jaaroverzicht Journaal: het jaar van de tegenstem
In 2016 lieten veel ontevreden burgers hun stem horen. In Nederland wees een meerderheid van de kiezers het Oekraïne-verdrag af, in Groot-Brittannië stemde een meerderheid voor het verlaten van de Europese Unie en in de Verenigde Staten kozen ze een president die zich afzet tegen het politieke establishment.

Verder neemt Annechien Steenhuizen de kijker mee terug naar de mislukte staatsgreep in Turkije. Ook het faillissement van V&D en de Olympische Spelen in Rio komen voorbij, net als de terroristische aanslagen in Brussel en Nice en de voortdurende burgeroorlog in Syrië. Ook is er aandacht voor de politiek in 2016 en het weer van dit jaar.

NOS in Beeld: Jaaroverzicht Journaal 2016 is te zien op dinsdag 27 december van 20.30 tot 21.40 uur op NPO1.

NOS Sport blikt terug op 2016
De opmerkelijkste sportieve gebeurtenissen van 2016 komen in dit overzicht zowel chronologisch als thematisch aan de orde. Onder die thema’s zijn de prestaties van Max Verstappen op de Formule 1-circuits, het Oranje-loze EK Voetbal, het Nederlandse wielersucces, het EK Atletiek in Amsterdam en het overlijden van Johan Cruijff.

NOS in Beeld: Jaaroverzicht Sport 2016 start zaterdag 31 december om 19.00 op NPO 1.

Acht gouden plakken voor Team NL op Olympische Spelen Rio
Winnaars als Epke Zonderland en Dafne Schippers deden niet wat vele nachtelijke kijkers van hen verwachtten: goud winnen. Epke landde tijdens de rekstokfinale plat op zijn buik en Dafne werd tweede op de 200 meter en vijfde op de 100 meter. Maar TeamNL ging na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro – de eerste in Zuid-Amerika – alsnog met negentien medailles (waarvan acht gouden) naar huis, waarmee het de elfde plaats innam op de medaillespiegel. Alle Olympische hoogtepunten (maar ook de dieptepunten) passeren op Nieuwjaarsdag nog eenmaal de revue.

NOS in Beeld: Jaaroverzicht Olympische Spelen 2016' is op zondag 1 januari te zien van 19.00 tot 19.55 uur op NPO 1. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen