Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Hofstad Radio voor twee dagen terug in de Haagse ether

Medianieuws

Oude radiotijden herleven komende woensdag (30 november) in Den Haag. De bekende piraat Hofstad Radio is dan weer voor twee dagen in de lucht, op 106.7 FM. De stichting Haags Radioarchief roept de zender eenmalig tot leven, om de komst van het Popmuseum te steunen en het rijke radioverleden te eren. De datum is niet willekeurig gekozen: Hofstad Radio zond voor het eerst uit op 30 novemer 1980.

Hofstad Radio voor twee dagen terug in de Haagse etherProgrammering
De uitzendingen van Hofstad Radio staan op 29 en 30 november in het teken van het Haagse radioverleden. Naast veel muziek zal Hofstad op woensdag 30 tussen 17.00 en 21.00 uur vier uur lang oude radiofragmenten uitzenden.

Dinsdag (29 november) starten de uitzendingen met een bijzonder Haags thema: het Popmuseum. Het museum is op dit moment nog in Hoek van Holland gevestigd, maar moet een permanente plek in de hofstad krijgen.

De programma’s worden verzorgd en gepresenteerd door een keur aan oude bekende radionamen zoals Rien van Bylandt, Peter de Groot, Roberto, Harmen Huizinga, Jurgen, Peter Winters en Rob Hofland.

Haags Radioarchief
De fragmenten die worden uitgezonden zijn afkomstig uit het Haags Radioarchief.  Dat archief krijgt op 30 november een formele status met de oprichting van de stichting Haags Radio Erfgoed. Doel van de stichting is het Haagse radioverleden levend te houden.

Hofstad Radio
Hofstad Radio maakt een onlosmakelijk deel uit van de Nederlandse (en Haagse) radiohistorie. Nadat de zeezenders zoals Noordzee en Veronica in 1974 waren verdwenen door een wettelijke aanpassing werd Den Haag dè radiostad van Nederland. Op bijna letterlijk elke straathoek verschenen radiostations.

Van bijzondere zenders, zoals special ‘bingo’-stations, tot bijna professionele stations met een vaste programmering, zoals Radio Centraal en later Hofstad Radio. Eind zeventiger Jaren telde de Haagse regio honderden radiostations. Tot grote vreugde van de luisteraars, maar tot ergernis van de Radio Controle Dienst, die fanatiek jacht maakte op de illegale zenders.

Bij het uit de lucht halen van de illegale radiozenders, werd vaak groot materiaal ingezet, zoals op bovenstaande foto is te zien uit 1991.

Trendsettend
De Haagse illegale radiostations hadden ook sociaal veel betekenis voor de stad. Zo kon je bij veel stations kon je opbellen om spullen te verkopen, de groetjes te doen of een plaat aan te vragen. Bij de fameuze Bingo-zenders kon uiteindelijk zelfs een auto gewonnen worden.

Sommige stations organiseerden zelfs voetbaltoernooien of zonden uit vanaf evenementen, zoals de Haagse kermis Rekreade. Er werd veel samengewerkt met de Haagse popscene; regelmatig waren interviews te horen of werden er popconcerten en optredens georganiseerd. Hofstad Radio kende een officieel popporgramma en Radio Centraal bracht een succesvol klassiek programma voort: Arie op Muzieksafari op Radio Centraal, dat later op Radio West te horen was.

Baanbrekend
Het Haagse radioverleden effende het pad voor de commerciële radio in Nederland. Zonder dat ze het zich bewust waren, pasten de stations in een Haagse traditie. De eerste commerciele radiouitzendingen van Nederland werden namelijk verzorgd door Ir. Idzerda in de twintiger Jaren vanuit de Beukstraat in Den Haag.

Na de jaren tachtig ontwikkelde radio zich tot vele lokale en regionale omroepen: onder andere voormalig wethouder Henk Kool was nauw betrokken bij de oprichting van Omroep West. Ook de commerciële radio ontwikkelde zich landelijk en regionaal.

Het Haagse verleden is daarin nog goed terug te zien; veel nu bekende landelijke deejays en producers maakten vroeger programma in de Hofstad. Denk aan Will Luikinga, Rob Stenders, Wessel van Diepen, Jeroen van Inkel, Adam Curry, Rick van Velthuijsen, Johan Visser. Maar ook bekende (radio-) vormgevingstemmen als Kas van Iersel, Bart van Gogh en Robert Ziaja: nu de stem die je hoort op Sky Radio rn de ‘stem’ van Radio West. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen