Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Meerdere kandidaten voor FM-frequenties Cuijk en Ameland

Medianieuws

Het Agentschap Telecom (AT) heeft voor de te veilen regionale FM-frequenties Ameland (89.4/B27) en in Cuijk (95.3/B31) meerdere aanvragen binnengekregen. Voor elk kavel voldeden meerdere partijen aan de voorwaarden en daarom gaat er daadwerkelijk een veiling plaatsvinden.

Meerdere kandidaten voor FM-frequenties Cuijk en Ameland Kavel B31 kan niet verlengd worden, zoals bij de overige Niet Landelijke Commerciële Omroepen (NLCO) wel gaat gebeuren, door een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Zowel kavel B27 als B31 werden in 2008, samen met nog eens negen B-kavels, toegewezen aan Nico Silvius, directeur van de volkszender RADIONL. Belooft werd om 64% regiogerichtheid te bieden. Maar aan deze eis werd nooit voldaan.

Het CBb oordeelde in 2013 dat beide frequenties nooit hadden mogen toegewezen aan Silvius, omdat er in de praktijk te weinig regiogerichtheid geboden werd. Het Agentschap Telecom kwam echter met de opmerkelijke conclusie dat RADIONL op beide frequenties mocht blijven uitzenden, omdat tegen de verlenging in 2011 geen bezwaar was aangetekend. Een nieuwe verlenging is echter niet mogelijk, waardoor er geveild moet worden.

Omdat de frequenties geveild gaan worden voor een periode van vijf jaar, kunnen de voorwaarden aangepast worden. Daarom gaat het percentage regiogerichtheid terug naar 10%. Wel blijft er een verplichting om uit te gaan zenden via DAB+. Voor de frequentie op Ameland is er capaciteit gereserveerd op kanaal 9D-N (Friesland en Kop van Noord-Holland) en voor de frequentie in Cuijck ruimte op kanaal 7A (Noord-Brabant en Limburg). De nieuwe vergunningen gaan per 1 september 2017 in.

Geïnteresseerden voor de frequenties konden zich tot 6 oktober aanmelden bij het AT. Omdat voor elk kavel meerdere aanvragen zijn binnengekomen die aan alle eisen van de veilingregeling voldoen, gaat het AT de vergunningen daadwerkelijk veilen. Welke partijen er meedoen is niet bekendgemaakt.

De veiling voor kavel B27 start op 12 december 2016 om 10 uur. De veiling voor kavel B31 start op 19 december 2016 om 10 uur. De veilingen vinden via internet plaats. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen