Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Patrick Kicken: Oh Oh 3FM

Columns

Afgelopen maandag was het dan zo ver. Bondscoach Basyl de Groot presenteerde zijn langverwachte nieuwe team en opstelling voor het noodlijdende 3FM.

Grote vedetten werden weggekaapt door 538 (Coen en Sander) en concullega Radio 2 (Gerard Ekdom, Paul Rabbering, Rob Stenders) en de enige overgebleven sterspeler Giel Beelen werd buitenspel gezet, o.a. door een gevaarlijke tackle van Sylvana Simons, waarvoor hij bijna rood kreeg.

Toegegeven, het nieuwe team stikt van het jonge talent dat veelbelovend is voor de toekomst. Neem nou zo’n Mark van der Molen. In zijn tijd bij Radio Veronica al rijp voor een basisplaats. Ooit zelf sidekick van de veel te vroeg overleden Arjen Grolleman bij Kink FM, nu samen met Rámon Verkoeijen tijdens de lunch het veld in.

Giel, het belangrijkste uithangbord van 3FM mag na zijn 12,5 jarig lustrum alleen nog op de radio als het donker is. Hij wil zich meer op TV toeleggen is het verhaal maar wat was het tactisch toch een slimme zet geweest om hem ’s middags er een paar in te laten schieten. Giel is wat de Amerikanen noemen een ‘dangerous air personality’. Je wilt hem toch even horen om te kijken wat hij nou weer zegt of uitspookt. Zie zijn laatste rel rondom Sylvana. Net als Johan Derksen perfect op de actualiteit ingespeeld.

Je gaat niet het veld in om de brave jongen uit te hangen. Je gaat voor de winst van je team en dus wil je scoren. Mensen komen naar het stadion om een paar briljante acties te zien van hun favoriete spelers. Willen zij wel een team dat alleen maar bestaat uit beloftes?

Bij iedere club in de Eredivisie spelen wel een aantal geroutinieerden die geen beginnersfouten maken, hun sporen ruimschoots verdiend hebben en inmiddels weten wat je wel en niet moet doen in die twee keer 45 minuten. Teveel radiomakers blijven de bal maar rondspelen zonder tot een doel(punt) te komen.

Dat is dan ook mijn grote bedenking bij de nieuwe 3FM programmering. Terwijl ze een deur verder bij Radio 2 helemaal op safe spelen door een club van gelouterde en ervaren professionals op te stellen. Het valt dan ook te verwachten dat dit station binnenkort niet alleen na de Kerst bovenaan de ranglijst staat vanwege hun Top 2000, maar de rest van het jaar ook in de Top 3.

Gelukkig krijgt de ervaren middenvelder Michiel Veenstra een uur langer om te verdedigen bij het Oranje van de Nederlandse radio. En waar nodig een goeie voorzet te geven of zelfs te scoren.

Zonder op de man te spelen durf ik een voorspelling doen: over een jaar zal de huidige bondscoach helaas het veld moeten ruimen voor een trainer met meer prijzen op zijn naam en een commerciële achtergrond. Die op zijn beurt Mark van der Molen in de ochtendspits laat spelen en Domien Verschuuren weer naar de achterhoede of het middenveld verplaatst.. Hij wisselt ze om.

Mark is namelijk een hele goede verhalenverteller. Een talent wat maar weinig radiomakers in die vorm bezitten. Hij kan je aan de radio kluisteren zonder daarvoor een sidekick nodig te hebben. Bovendien heeft hij iets boeiends in zijn stem wat niks met leeftijd te maken heeft en dus jong én oud aanspreekt. Domien zou wellicht meer gebaat zijn met assists van de rechter- of linkerflank. Beluister zijn internetescapades met Coen Swijnenberg maar eens.

Als Giel Beelen inmiddels geen transfer naar een andere club heeft geaccepteerd dan kan hij over een jaar weer dagelijks meespelen bij de club met het grootste zenderpark van Nederland. Hij is de meest bekende en meest ervaren goaltjesdief die je hebt. Maak er gebruik van, Basyl!

Nu kan ik me voorstellen dat je denkt ‘ja jij hebt lekker makkelijk praten vanaf de tribune Kicken, wanneer heb jij voor het laatst gescoord?!’. Het klopt dat ik geblesseerd ben uitgevallen maar mijn carrière is nog niet voorbij! Leg de bal op de stip en ik schop hem er voor je in :) Eerst maar even wat fitter worden langs de zijlijn en daarna weer wedstrijdritme opbouwen. En anders kan ik altijd nog ballenjongen worden. Of assistent coach, keeper of talentscout.

Dat is het leuke aan radio, als je eenmaal met het virus besmet bent kun je er alle kanten mee op. En zoals bij voetbal heeft iedereen er een mening over, inclusief ik. Dus mag je me ook keihard uitlachen in mijn gezicht om wat ik hier ventileer. Want ook ik heb de wijsheid niet in pacht. Ben geen professor in de radiokunde of een waarzegger. Maar weet gevoelsmatig wel wanneer dingen kloppen op de radio en wanneer niet.

Aan alle jonge talenten die 3FM nu weer bovenaan de Eredivisie moeten krijgen wil ik het volgende advies geven: duik de boeken in. Je bestelt zo een hele boekenkast vol uit Amerika. En abonneer je op (betaalde) radiocoaches uit The States. Want radio is echt een vak hoor, met regels, waar je jezelf in kunt bijspijkeren. Er bestaan aan de andere kant van de plas niet voor niets Broadcast Highschools.

Maak zoveel mogelijk vlieguren naast je reguliere radioprogramma. Doe er desnoods wat showtjes bij online of lokaal (en dan bedoel ik geen drive in showtjes). En wees een teamplayer. Speel elkaar de bal toe. Toen ik als 21 jarige in 1995 bij 3FM mocht beginnen was het één uurtje op zaterdagavond en wat nachtjes. Ik heb het pas écht geleerd door een dagelijks nachtprogramma vanaf 1998. Meters maken, ervaring op doen. Het liefst in de luwte op een tijdstip waar je genoeg fouten mag maken en naar hartelust kan experimenteren.

Het zou ook zomaar kunnen lukken, dit experiment van 3FM. Ik weet ook dat jonge meiden het uitkrijsen als Domien ergens op een podium verschijnt. Maar vergeet niet dat in grote delen van Nederland ook de volwassen mens nog steeds aangewezen is op de Publieke Radio. Die luisteraars mogen, nee, moeten ook bediend worden. Al was het maar om voor 3FM de broodnodige Ster inkomsten veilig te stellen. Want een meisje van 14 heeft nou eenmaal niet zoveel op haar bankrekening staan dan eentje van 40. En misschien staat die laatste de muziek van Radio 3 meer aan die van Radio 2.

Misschien denk je wel ‘wat stom van die Kicken om zich zo publiekelijk over zijn collega deejays uit te laten’. Ik weet dat het gebruikelijk is om eerst een schuilnaam aan te maken en dan op een of ander radioforum dit soort dingen te tikken. Ik hou daar niet van.

Zit zelf meerdere malen per week te genieten van de eerlijkheid en uitgesprokenheid van René van der Gijp en Johan Derksen bij Voetbal Inside, over het voetbalwereldje en voetbal(lers) in het algemeen. Heerlijk eerlijk. Waarom zou dat over die andere tak van sport, radio, niet mogen? En bovendien: wat heb ik te verliezen..

Succes 3FM, dat je maar weer een grote jongen mag worden!

De ballen,

Patrick Kicken
Patrick Kicken was zelf werkzaam voor 3FM als deejay en lid van de muziekredactie van 1995 tot 2004.
Vanaf juli 2004 tot november 2016 was hij werkzaam als deejay bij Radio Veronica.
Hij schrijft regelmatig columns, voor Radio.NL en Radiocollege.nl
Medio 2017 verschijnt zijn boek 'Bij de radio'.

 

Ben jij werkzaam in de tv- of radiowereld en wil je ook een keer een gastcolumn schrijven voor deze website, mail ons even.
Radio.NL is niet verantwoordelijk voor de inhoud van columns.

Gerelateerde Artikelen