Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Quality RTV verliest rechtszaak tegen verdeling AM747

Medianieuws

Het Agentschap Telecom (AT) kan vooralsnog doorgaan met het uitgeven van vergunningen voor laagvermogen middengolfuitzendingen. De rechtbank van Rotterdam heeft het beroep van Quality RTV tegen het verdelen van de frequentie AM747 afgewezen.

Quality RTV verliest rechtszaak tegen verdeling AM747 Quality RTV van Ruud Poeze stelde beroep in tegen de verdeling van AM747 voor laagvermogen uitzendingen. Het bedrijf heeft namelijk ambities om zelf landelijk via de middengolf te gaan uitzenden.

Poeze deed in juni 2015 een aanvraag om met hoog vermogen uit te mogen zenden op AM747. Deze aanvraag van werd echter afgewezen.

Beroep tegen verdeling laagvermogen 747
In juli probeerde Quality RTV in eerste instantie middels een voorlopige voorzienig (een soort kort geding) het verdelen van de middengolffrequentie 747 kHz stop te zetten. Tijdens de rechtszitting werd dit verzoek echter weer ingetrokken.

Begin oktober kwam Quality RTV met een persbericht dat het alsnog gaat proberen om een landelijke vergunning voor de middengolf te bemachtigen. Hiervoor diende 11 oktober een bodemprocedure voor de rechtbank te Rotterdam.

“Een initiatief voor een nieuwe nostalgische middengolfzender voor de 50+ groep, bij voorkeur op 747kHz, wordt momenteel gedwarsboomd door minister Kamp. Die wil de aanvraag niet in behandeling nemen,” aldus Quality RTV in het persbericht.
 
“Daarnaast wordt het initiatief gehinderd door de onbegrijpelijke stap om alleen maar vergunningen af te geven voor zendertjes met micro vermogen en een bereik van  enkele kilometers. De middengolf is juist meer geschikt voor het overbruggen van grote afstanden, denk aan heel Nederland. Daar komt nog bij dat minister Kamp de Tweede Kamer heeft toegezegd dat er ruimte is voor landelijke zenders op de middengolf.”

Rechter: Ruime beoordelings- en beleidsvrijheid minister
Afgelopen week heeft de rechtbank van Rotterdam alsnog uitspraak gedaan in de zaak. Het beroep van Quality RTV in ongegrond verklaard: “De minister heeft een ruime beoordelings- en beleidsvrijheid.

Ook heeft de rechter meegenomen “dat blijkens de hoeveelheid aanvragen voor vergunningen voor laagvermogen daadwerkelijk animo bestaat voor vergunningen op deze frequentie.”

Tevens stelt de rechter dat Minister Kamp “geen concrete toezeggingen of andere uitspraken” heeft gedaan waaruit Quality RTV “rechtens het vertrouwen kon ontlenen dat het beleid erin zou voorzien dat het voor haar mogelijk zou worden om een vergunning te verkrijgen voor hoogvermogen op de middengolf.”
 
Quality RTV heeft nu zes weken de tijd om in beroep te gaan tegen het vonnis.

Huidige vergunningen niet verlengd
Mocht Quality RTV bij een hoger beroep alsnog in het gelijk worden gesteld, dan is de vraag of deze daadwerkelijk in staat in om een landelijk station te gaan exploiteren op de middengolf. Quality RTV bezit momenteel drie vergunningen voor de middengolf (1224, 1332 en 1584). Hierop wordt met laagvermogen het programma van Radio Paradijs uitgezonden. Minister Kamp heeft echter besloten om deze vergunningen niet te verlengen.

Eigenaar Ruud Poeze is niet blij met dit besluit: “De vergunningen van Quality RTV BV wordt niet verlengbaar geacht omdat QRTV onvoldoende "geloof" heeft in DAB+. Dit en andere door de minister aangevoerde gronden zijn zeer dubieus en leiden tot willekeur, waarvan QRTV het slachtoffer is. Dit mede in het licht van praktijken van andere vergunninghouders die bijvoorbeeld de regionaliseringvoorschriften 13 jaar aan hun laars gelapt hebben, maar gewoon wel worden verlengd.” [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen