Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Commerciële radio boos om nieuwe FM-frequentie Radio Bremen

Medianieuws

Radio Bremen, de publieke omroep voor de gelijknamige stad in het noorden van Duitsland, is gestart met een extra zender op FM. Sinds woensdag is de jongerenzender Bremen Next te ontvangen op 95.6 FM. Dit tot groot ongenoegen van commerciële radiozenders.

Commerciële radio boos om nieuwe FM-frequentie Radio Bremen Bremen Next richt zich met een mix van dance en urban (waaronder veel Duitstalige hip-hop) op jonge inwoners van Bremen en Bremerhaven.

Het station begon in 2010 onder de naam Bremen 4 Next op internet als themakanaal van Radio Bremen 4. Eind 2012 werd het station toegevoegd aan het aanbod via DAB+ en de naam gewijzigd in Bremen Next.

Sinds woensdag is Bremen Next echter ook op FM te ontvangen in Bremen. Hiervoor heeft Radio Bremen een nieuwe frequentie toegewezen gekregen. Uitgezonden wordt met 200 Watt op 95.6 FM. Door het geringe vermogen is de ontvangst alleen in het centrum van de Hanzestad goed mogelijk.

De ingebruikname van de nieuwe frequentie door Radio Bremen is echter in het verkeerde keelgat geschoten bij de VPRT, die een groot aantal commerciële zenders vertegenwoordigd.

Klaus Schunk, voorzitter van de VPRT: “Bremen Next volgt een bekend patroon: programma's starten eerst online, vervolgens via digitale etherradio en later volgt FM. Daarmee breidt de publieke omroep opnieuw uit ten koste van commerciële radio.” De vereniging pleit er dan ook voor dat er landelijke wetgeving komt voor de inzet van FM-frequenties voor de publieke omroepen.

Radio Bremen heeft momenteel zes FM-frequenties in de stad. Naast de zwakke zender voor Bremen Next heeft de omroep drie sterke zenders van 100 kW voor respectievelijk Bremen 1, Bremen 4 en Nordwestradio, een zender van 50 kW voor Funkhaus Europa en een zender van 1 kW voor NDR Info met sporadisch programma’s voor Bremen.

Commerciële zenders als Radio 21, Energy Bremen, Radio Teddy en Metropol FM moeten het doen met zenders die 1 kW of minder verstoken, waardoor ontvangst aan de randen van de stad veelal slecht is. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen