Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rechter oordeelt opnieuw: FM-verdeling W-Duitsland onrechtmatig

Medianieuws

De administratieve rechtbank van Düsseldorf heeft opnieuw geoordeeld dat de toewijzing van 11 FM-frequenties aan de Turkse zender Metropol FM onrechtmatig is. Een jaar geleden oordeelde de rechter al hetzelfde bij het toewijzen van een voorlopige voorziening.

Rechter oordeelt opnieuw: FM-verdeling W-Duitsland onrechtmatig In februari 2014 startte de regionale mediaraad LFM de verdeling van 11 zwakke FM-frequenties in Noordrijn-Westfalen. De frequenties kwamen vrij door te schuiven met frequenties, nadat de Britse legerzender BFBS twee sterke FM-frequenties opgaf. De frequenties hebben bij elkaar een potentieel bereik van ongeveer 2,6 miljoen luisteraars.

In totaal kreeg de LFM 12 aanvragen binnen voor de vrije frequenties. Bijna de helft van de partijen wilden een zender starten die gericht zou zijn op jongeren.

Groot was dan ook de verbazing toen de LFM in januari van dit jaar besloot om de frequenties toe te wijzen aan Metropol FM. Deze zender richt zich op de Turkse gemeenschap in Duitsland. Het station zendt grotendeels in de Turkse taal uit en draait ook overwegend Turkse muziek.

Dein FM, een partij die een aanvraag had ingediend voor een jongerenzender, besloot de toewijzing van de frequenties aan Metropol FM aan te vechten. En met succes, want vorig jaar werd al een tijdelijke voorziening toegewezen waardoor de mediaraad de frequenties niet kan uitgeven.

Vorige maand kwam administratieve rechtbank van Düsseldorf met het definitieve oordeel. En opnieuw werd de verdeling onrechtmatig bevonden. De stemming over de frequenties vond plaats tijdens een niet-openbare zitting en dat is volgens de rechter in strijd met de regelgeving, waarbij gestreefd wordt naar maximale transparantie.

Tegelijkertijd oordeelde de rechter ook dat alleen de procedure onrechtmatig is. De toewijzing aan Metropol FM is inhoudelijk echter wel rechtmatig. Hierdoor kan de LFM de frequenties zonder nieuwe verdeelprocedure alsnog toewijzen aan Metropol FM.

“Een juiste inhoud in een onjuiste verpakking,” zo omschreef een advocaat de uitkomst. De LFM neemt bij haar volgende vergadering een besluit over hoe met de uitspraak gaat worden omgegaan. Dein FM heeft al aangekondigd dat als de verdeelprocedure niet opnieuw wordt gedaan, het station opnieuw naar de rechter stapt.

Noordrijn-Westfalen is de deelstaat met de meeste inwoners van Duitsland (ruim 17,5 miljoen), maar de minste keuze op de radio. Gemiddeld zijn er 10 zenders op FM te ontvangen. Alleen in de grensgebieden zijn ook zenders uit andere deelstaten of het Buitenland te ontvangen.

Dit komt doordat de regionale mediaraad LFM een zeer conservatieve houding aanneemt en alle initiatieven voor meer concurrentie op de radio probeert te voorkomen. Zo blokkeert de raad ook al enige tijd de uitgifte van regionale DAB+capaciteit. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen