Kies je favoriete radiostation

Dossiers

TMG en Talpa passen overeenkomst aan

Medianieuws

[Update 5] De Telegraaf Media Groep (TMG) en Talpa hebben akkoord bereikt over een intensieve samenwerking. De partijen onderhandelden sinds begin januari over de voorwaarden. Onder de overeenkomst worden de radioactiviteiten van beide mediabedrijven samengevoegd.

Zoals eerder al bekend werd gemaakt worden Radio 538, Radio 10, Sky radio en Radio Veronica ondergebracht in een nieuw radiobedrijf waarin Talpa een meerderheidsbelang krijgt. Oorspronkelijk zou Talpa Slam in de nieuwe radiogroep onderbrengen, maar in mei werd bekendgemaakt dat Talpa Slam ruilt voor Radio 10 met Radiocorp.

Het bedrijf dat daaruit voortkomt krijgt een meerderheidsbelang in One Media Sales, een belangrijke salesorganisatie voor commerciële radio in Nederland. De stations Sky Radio en Radio Veronica brengen daarnaast per 1 januari 2017 hun reclameverkoop onder bij One Media Sales.

"Door de samenwerking met Talpa versterken wij ons aanbod richting consument en nog meer richting de adverteerder”, aldus TMG-ceo Geert-Jan van der Snoek, die 22,85% van de aandelen van het radiobedrijf in handen krijgt. "Ook voor onze radiozenders biedt deze samenwerking volop kansen: versterking van het muziekaanbod, investeringen in distributie via nieuwe kanalen en de ontwikkeling van een nog beter aanbod voor business partners.”

De eerste contouren van de nieuwe zendergroep zullen na de zomer zichtbaar worden, dan kan ook het nieuwe organisatieplan worden gedeeld. Sky Radio en Radio Veronica zullen zodra mogelijk en na het advies van de medezeggenschapsraden verhuizen naar de Bergweg in Hilversum waar de 538Groep nu al gehuisvest is.

TMG en Talpa zullen daarnaast samen werken aan twee internetkanalen voor De Telegraaf en Telesport die de klok rond video zullen uitzenden. Het platform daarachter wordt door Talpa ontwikkeld en gebouwd.

Anders dan in januari was aangekondigd, neemt TMG geen indirect belang in SBS. Wel houdt het moederbedrijf van deze krant een optie op 15% van het televisie-conglomeraat, indien Talpa een meerderheidsbelang verwerft. Momenteel heeft Talpa 33% van de aandelen, het Finse Sanoma de rest.

In eerste instantie zou TMG €27 miljoen in de volledige deal investeren. Dat bedrag komt te vervallen. De overeenkomst moet nog wel goedgekeurd worden door de toezichthouders. TMG en Talpa verwachten de deal eind augustus te kunnen bezegelen. [Radio.NL/Telegraaf]

Gerelateerde Artikelen