Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Minister start consulatie veiling FM-frequenties Ameland en Cuijk

Medianieuws

Minister Kamp is een consulatie gestart voor de veiling van twee regionale FM-frequenties. Het betreft de kavels B27 (Ameland 89.4 FM) en B31 (Cuijk 95.3 FM). Laatstegnoemde frequentie wordt nog gebruikt door RADIONL. De frequentie op Ameland wordt sinds enige tijd niet gebruikt.

Minister start consulatie veiling FM-frequenties Ameland en Cuijk Kavel B31 kan niet verlengd worden, zoals bij de overige Niet Landelijke Commerciële Radiostations (NLCR) wel gaat gebeuren, door een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Zowel kavel B27 als B31 werden in 2008, samen met nog eens negen B-kavels, toegewezen aan Nico Silvius, directeur van de volkszender RADIONL. Belooft werd om 64% regiogerichtheid te bieden. Maar aan deze eis werd nooit voldaan. Het gevolg was een flink aantal rechtszaken. Niet alleen over regiogerichtheid, waarvan het CBb oordeelde dat deze voor elk FM-kavel geldt, maar ook over de toewijzing van de frequenties op Ameland en Cuijck.

Het CBb oordeelde in 2013 dat beide frequenties nooit hadden mogen toegewezen aan Silvius, omdat er in de praktijk te weinig regiogerichtheid geboden werd. Het Agentschap Telecom kwam echter met de opmerkelijke conclusie dat RADIONL op beide frequenties mocht blijven uitzenden, omdat tegen de verlenging in 2011 geen bezwaar was aangetekend. Een nieuwe verlenging is echter niet mogelijk, waardoor er geveild moet worden.

Omdat de frequenties geveild gaan worden voor een periode van vijf jaar, kunnen de voorwaarden aangepast worden. Daarom gaat het percentage regiogerichtheid terug naar 10%. Wel blijft er een verplichting om uit te gaan zenden via DAB+. Voor de frequentie op Ameland is er capaciteit gereserveerd op kanaal 9D-N (Friesland en Kop van Noord-Holland) en voor de frequentie in Cuijck ruimte op kanaal 7A (Noord-Brabant en Limburg).

Het is de bedoeling dat geïnteresseerde partijen zich vanaf  15 september kunnen aanmelden. De consultatie van het ontwerpbesluit veiling kavels B27 en B31 loopt nog tot 29 augustus. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen