Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Eerste laagvermogen middengolfzenders van start

Medianieuws

Het wordt in een aantal regio’s in Nederland weer wat minder stil op de middengolf. Een tiental radiostations staat in de startblokken om met laagvermogen te gaan uitzenden op AM. Radio Atlantis bijt zondag het spits af in Friesland op 1395 AM.

Eerste laagvermogen middengolfzenders van start De afgelopen jaren werd het steeds stiller op de middengolf in Nederland en diverse andere Europese landen.

Omdat er steeds minder naar AM geluisterd wordt en hoogvermogen middengolfzenders behoorlijk duur zijn, zijn veel zenders gestopt met uitzenden via de middengolf.

Uit onderzoek van het Ministerie van Economische Zaken bleek echter dat er wel interesse is voor uitzenden via de middengolf met een beperkt vermogen. Dit was aanleiding om het middengolfbeleid aan te passen en drie nieuwe gebruikscategorieën voor de middengolf te creëren: hobbyradio (1 Watt), kleine omroep (max. 100 Watt) en een laagvermogen middengolfzender voor evenementen.

Sinds mei is het mogelijk om een vergunning aan te vragen voor de nieuwe categorieën. En daar is goed gebruik van gemaakt. Inmiddels heeft het Agentschap Telecom al een tiental vergunningen verleend en staan de eerste zenders in de startblokken om te starten.

Zo gaat op zondag (3 juli) Radio Atlantis van start op AM 1395 in Friesland. Andere stations die inmiddels al een vergunning hebben gekregen zijn: Memories AM (Oss, 1251 kHz), Cupra (Emmer-Compascuum, 1395 kHz), Q-AM (Waardenburg, 1395 kHz), Wereldstad The Heartbeat of the City (Rotterdam, 828 kHz), Radio Tpot (Gasselternijveen, 747 kHz) en Radio Babylona (Musselkanaal, 747 kHz). Zij gaan binnenkort van start op de middengolf.

Daarnaast heeft radiodirecteur Herbert Visser ook een vergunning aangevraagd voor een hobbyzender op 1485 AM. Deze uitzendingen zijn alleen in een deel van Amsterdam te beluisteren. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen