Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Middengolfvergunningen Quality RTV mogelijk niet verlengd

Medianieuws

De vergunningen voor het uitzenden via de middengolf van Quality RTV worden mogelijk niet verlengd. Dit schrijft Minister Kamp in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel heeft Quality drie vergunningen (1224, 1332 en 1584) in het bezit waarop Radio Paradijs uitzendt.

Middengolfvergunningen Quality RTV mogelijk niet verlengdDigitalisering
Net als alle vergunninghouders van FM-frequenties, zijn ook de vergunninghouders van middengolffrequenties verplicht te investeren in DAB+. Om de vergunning per september 2017 te kunnen verlengen, dienden de radiostations een robuust digitaliseringplan in te dienen.

Ruud Poeze (foto) van Quality RTV weigerde in eerste instantie een digitaliseringplan in te dienen, maar deed dit begin juni alsnog.

Kamp niet overtuigd
Het plan van Quality RTV lijkt realistisch en haalbaar, maar onderzoekbureau Kwink, die de plannen beoordeelde in opdracht van de Minister, en Kamp zijn er niet van overtuigd dat Quality RTV daadwerkelijk bereid is om te investeren in digitale radio. Geacht wordt dat het digitaliseringplan alleen is ingediend om een verlenging van de drie (analoge) middengolfvergunningen zeker te stellen.

Quality RTV is in de afgelopen jaren niet bereid geweest om extra te investeren in de uitrol van het netwerk in de Randstad op kanaal 8A (bovenop de uitrolverplichting uit de vergunning), waardoor de digitale dekking in de Randstad van het bovenregionale DAB+kavel achter blijft bij de rest van Nederland.

Verder heeft Quality RTV in het eerdere onderzoek van Kwink naar digitale etherradio naar voren gebracht niets te zien in digitalisering van de etherradio in het algemeen en DAB+ in het bijzonder. Ook in een eerder interview met Radio.NL liet Ruud Poeze, eigenaar van Quality RTV, weten niets te zien in DAB+.

Laagvermogen
Mocht Kamp daadwerkelijk besluiten de vergunningen van Quality RTV niet te verlengen, dan vallen deze per september 2017 automatisch onder het nieuwe beleid voor de middengolf. Dat wil zeggen dat de frequenties ingezet gaan worden voor laagvermogen AM-uitzendingen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen