Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Duitsland: Sport1 FM raakt voetbalrechten kwijt aan Amazon

Medianieuws

De live verslagen van alle voetbalwedstrijden uit de Bundesliga zijn met ingang van 2017 niet langer meer te horen via de internetzender Sport1 FM, maar via Amazon Prime Music. De streamingdienst heeft de uitzendrechten voor op internet vier jaar voor veel geld weggekaapt bij Sport 1.

De afgelopen vier jaar had Sport1 FM het exclusieve recht om alle wedstrijden uit de eerste en tweede Bundesliga live uit te zenden op internet. Het station kaapte destijds de rechten weg voor de neus van Regiocast, die de wedstrijden uitzond via 90Elf. Deze zender was zowel via internet als landelijke via DAB+ (met zes kanalen) te beluisteren.

Na het kwijtraken van de voetbalrechten werd ook de stekker getrokken uit 90Elf. Om de vele luisteraars via DAB+ tegemoet te komen, sloot Sport1 FM een overeenkomst met Energy om in het weekend een aantal wedstrijden via DAB+ uit te zenden.

De geschiedenis herhaalt zich nu, want ook Sport1 FM raakt de uitzendrechten kwijt. De Deutsche Fußball Liga (DFL), ofwel de Duitse KNVB, heeft de rechten voor veel geld verkocht aan Amazon, die de wedstrijden exclusief gaat uitzenden via haar dienst Prime Music. Hiermee kaapt een streamingdient opnieuw voor veel geld content weg bij de klassieke radio. Eerder kaapte Spotify de controversiële komiek Jan Böhmermann (die van de geiten…) bij de publieke jongerenzenders Radio Eins, N-Joy, You FM en Bremen Vier weg.

Naast de uitzendrechten voor op internet heeft de DFL ook de uitzendrechten voor op FM verkocht. Deze ging naar de publieke omroep ARD. Op televisie gingen de rechten voor de complete wedstrijden naar Sky. Een aantal wedstrijden mag ook door de publieke zender ZDF worden uitgezonden. De samenvattingen blijven te zien bij de ARD.

In totaal heeft de DFL 17 rechtenpakketten verkocht voor een recordbedrag van 4,64 miljard euro, wat neerkomt op gemiddeld 1,4 miljard euro per seizoen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen