Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Regionale commerciële radio gaat voor verlenging FM-frequenties

Medianieuws

Als het aan de regionale commerciële radiostations ligt, worden hun vergunningen verlengd. Dit liet Minister Kamp deze week weten tijdens het Telecomdebat in de kamer. De zenders hebben aangegeven met een robuuster digitaliseringsplan te komen en aan hun verplichte percentage regiogerichtheid te kunnen voldoen.

Regionale commerciële radio gaat voor verlenging FM-frequentiesDigitaliseringsplannen aanpassen
Vorige week werd bekend dat het digitaliseringsplan van de regionale commerciële radiostations als onvoldoende robuust is beoordeeld. Dit plan is nodig om Kamp de vergunningen te laten verlengen in plaats van te veilen. Eind volgende week dient er een aangepast ontwerp op tafel te liggen.

Regiogerichtheid
Bij een verlenging dienen de regionale commerciële zenders zich ook de komende jaren aan hun verplichte percentage regiogerichtheid te houden. Voor sommige vergunninghouders kan dit oplopen tot 64%.

Vanaf half juli gaat het AT handhaven op regiogerichtheid. Tijdens het Telecomdebat liet Kamp naar aanleiding van vragen van de Kamer weten hier niet langer onderuit te kunnen nu er meerdere gerechtelijke uitspraken zijn.

Hiermee lijken Kamp en het AT aan te sturen op een veiling, maar of die er ook gaat komen is nog sterk de vraag.

Liever verlengen
Eerder deze week heeft er overleg plaatsgevonden met enkele vergunninghouders. Zij hebben laten weten met een aangepast digitaliseringsplan te komen en dat zij aan hun verplichtingen qua regiogerichtheid kunnen voldoen. Hoe ze dit laatste gaan realisering zal de komende maanden duidelijk worden. Daarmee kiezen de stations dus voor de optie verlenging.

Opmerkelijk genoeg liet Kamp ook weten dat er toch extra capaciteit beschikbaar op DAB+ komt voor de regionale commerciële stations. Hoe de Minister dit gaat realiseren is nog niet bekend. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen