Kies je favoriete radiostation

Dossiers

“Kamp en AT sturen aan op veiling regionale FM-frequenties”

Medianieuws

Minister Kamp en het Agentschap Telecom (AT) lijken aan te sturen op een veiling van de regionale FM-kavels. Nu de regionale commerciële radiostations hun digitaliseringsplannen robuuster moeten maken en het AT gaat handhaven op regiogerichtheid lijkt er een onhoudbare situatie te ontstaan.

“Kamp en AT sturen aan op veiling regionale FM-frequenties”Digitaliseringplan aanpassen
Terwijl de vergunningen van de landelijke commerciële radiostations verlengd gaan worden is het nog zeer onduidelijk wat er met de regionale FM-kavels gaat gebeuren. Om te kunnen verlengen dienen de vergunninghouders begin juni een robuuster digitaliseringplan aan te leveren bij Minister Kamp. Daarnaast heeft Kamp de eis voor meer capaciteit om meerdere (reclame)edities uit te kunnen zenden afgewezen. Kortom: slikken of stikken.

Handhaven regiogerichtheid
Afgelopen vrijdag heeft het AT alle vergunninghouders van regionale FM-kavels laten weten dat er voortaan gehandhaafd gaat worden op regiogerichtheid. Daarnaast geldt regiogerichtheid voor elk afzonderlijk FM-kavel en niet meer per regionaal DAB+net. Dit zorgt ervoor dat meerdere radiostations hun programmering drastisch aan moet passen.

Bij een verlenging van de FM-licenties blijven de huidige percentages regiogerichtheid overeind, waardoor het voor meerdere radiostations vrijwel onmogelijk wordt om rendabel te worden of blijven.

Daar komt dat de irritaties ontstaan tussen enkele vergunninghouders en ambtenaren van het AT steeds verder oplopen.

Regiogerichtheid terug naar 10% bij veilen
Zowel het AT en de Minister willen graag af van de hoge percentages regiogerichtheid voor regionale radiostations. Het AT heeft eigenlijk helemaal geen zin om te handhaven, zo is in het verleden al gebleken. Daarnaast pleite Kamp in een recente brief aan de kamer nog voor een “modernisering” van de regiogerichtheidseisen. Dit houdt in dat het percentage regiogerichtheid teruggebracht wordt naar slechts 10%, wat neerkomt op vrijwel het compleet afschaffen van regiogerichtheid. De 10% geldt namelijk over de netto-zendtijd (dus zonder reclame) en is dus al met elk uur nieuws, weer en verkeer uitzenden te bereiken.

De modernisering van de regiogerichtheidseisen kan echter alleen bij een veiling en niet bij een verlenging. Hier stak het CBb onlangs immers een stokje voor. Het lijkt er daarom sterk op dat Minister Kamp en het AT aansturen op een veiling van de regionale FM-kavels.

Kiezen
Voor de radiostations wordt het daarom kiezen: Investeren in DAB+ en zekerheid van FM-frequenties, maar voldoen aan strenge regiogerichtsheidseisen of volgend jaar flink in de buidel tasten bij een veiling, maar verlost zijn van “molensteen” regiogerichtheid.

Mocht er alsnog verlengd gaan worden, dan dient de Minister uiterlijk 31 augustus 2016 het definitieve verlengbaarheidsbesluit te publiceren. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen