Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nog zeven BNN-VARA presentatoren boven balkenendenorm

Medianieuws

[Update] Nog steeds verdienen meerdere presentatoren binnen de publieke omroepen ruim boven de ministernorm. De Balkenendenorm lag in 2015 op 178.000 euro per jaar. Zeven presentatoren van de omroep Bnn-Vara zaten daar in 2015 ver boven, waaronder Matthijs van Nieuwkerk en Giel Beelen.

Nog zeven BNN-VARA presentatoren boven balkenendenorm De publieke omroepen maken niet bekend welke presentatoren te veel verdienen. De kans is groot dat het publiek dit niet accepteert wanneer duidelijk wordt welke presentatoren het het zijn.

Matthijs van Nieuwkerk
Op nummer 1 in de lijst staat Matthijs van Nieuwkerk, hij kreeg een flinke salarisverhoging. In 2015 verdiende hij 580.000 euro. Een jaar eerder (2014) was dit nog 570.621,19 euro.

Giel Beelen
Giel Beelen doet het in 2015 voor 440.410 euro. Hij moest van Bnn-Vara wel veel geld inleveren, in 2014 was het nog 541.594 euro. Dit heeft mogelijk te maken met dalende luistercijfers.

Gerard Ekdom
Gerard Ekdom staat voor vier maanden op de lijst. Hij stapte namelijk over van 3FM naar Radio 2. Hij verdiende in vier maanden 96.000 euro, omgerekend zou dat per jaar 288.000 euro zijn, ook boven de Balkenendenorm.

Daarnaast staan waarschijnlijk ook Paul de Leeuw, Astrid Joosten, Paul Witteman, Jeroen Pauw en Antoinette Hertsenberg op de lijst. Het is niet duidelijk wat elke presentator precies verdiend.

Coen Swijnenberg en Sander Lantinga
Coen Swijnenberg en Sander Lantinga, tegenwoordig te horen op Radio 538, verdienen in 2015 in een half jaar 121.582 en 119.495 euro. Dat blijkt vrijdag uit jaarcijfers van de omroep.

Matthijs van Nieuwkerk, presentator van 'De Wereld Draait Door', is tegenwoordig openlijk over zijn riante salaris: "Mijn salaris wordt semipubliek betaald, dus ik vind het helemaal terecht dat daar openheid van zaken over wordt gegeven. Ik ben de best betaalde bij de Publieke Omroep."

Einde aan ergernis
Zeer hoge beloningen veroorzaakten de afgelopen jaren grote ergernis onder de bevolking. De kans is groot dat dit binnenkort aan banden wordt gelegd. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) heeft daarvoor een ontwerp wetsvoorstel ingediend.

Wet Normering Topinkomens
Als het namelijk aan Minister Plasterk ligt gaat 'iedereen' die met belastinggeld wordt betaald, onder de Wet 'Normering Topinkomens' vallen. Dat betekent dat niemand meer mag verdienen dan 179.000 euro per jaar, net zoveel als een ministerssalaris. Bij de publieke omroep gaat het om ongeveer 40 mensen.

7 jaar lang
Maar als de nieuwe wet er door komt, gaat het niet zo snel als het publiek wil. Er is een overgangstermijn van maar liefst 7 jaar. De werknemers behouden volgens het conceptwetsvoorstel nog vier jaar hun huidige salaris. Daarna wordt het in drie jaar afgebouwd naar het nieuwe maximum.

Minister Plasterk: "Het is publiek geld, een publieke taak en de publieke sector. Dan is 180.000 euro mooi betaald". [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen