Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nieuw transformatieplan VRT: 215 banen weg

Medianieuws

Bij de Vlaamse publieke omroep VRT verdwijnen minder banen. Volgens het nieuwe transformatieplan verdwijnen er voor 2020 215 banen. In een eerder plan werd nog uitgegaan van 286 banen minder. 70 Tot 80% van de reductie komt tot stand door natuurlijke afvloei zoals pensioen.

Nieuw transformatieplan VRT: 215 banen wegHuiswerk opnieuw doen
De VRT moet de komende jaren tientallen miljoenen besparen. Daarom werd er in 2014 een transformatieplan uitgewerkt.

Hieruit bleek dat er voor 2020 286 banen zouden moeten verdwijnen. Daarnaast zou er bij Radio 2 flink gesneden worden in de regionale programma’s en de regionale studio’s in Kortrijk, Hasselt en Antwerpen gesloten worden.

Nadat de transformatieplannen uitlekten in de media ontstond er flinke onrust bij de medewerkers van de VRT. Immers 1 op de 7 medewerkers moest vrezen voor zijn of haar baan. Daarom werd er gestaakt bij de omroep.

De Raad van Bestuur besloot het transformatieplan af te keuren en daarom moest er een nieuw plan worden opgesteld. Afgelopen dinsdag werd deze gepresenteerd. Deze is inmiddels goedgekeurd door de Raad van bestuur van de VRT.

215 Banen weg
Tot 2020 verdwijnen er maximaal 215 banen. 70 Tot 80% hiervan kan worden gerealiseerd door natuurlijke afvloei. Wie bijvoorbeeld met pensioen gaat, wordt niet vervangen. Daarnaast wordt er geschoven met banen.

Volgens de omroep is het baanverlies nodig om flexibeler te kunnen inspelen op veranderingen in de toekomst en efficiënter te kunnen werken.

Verandering bedrijfscultuur
Daarnaast is er een verandering in de bedrijfscultuur nodig. “De openbare omroep heeft behoefte aan een nieuwe open cultuur, gebaseerd op vertrouwen, duidelijke beslissingen, afspraken en verwachtingen. Er moet meer plaats zijn voor feedback en participatie. Iedereen moet worden uitgedaagd om initiatief en verantwoordelijkheid te nemen. Efficiëntie hoort in de genen te zitten van iedereen die bij de VRT werkt,” aldus de omroep.

Om de digitale werking van de openbare omroep te versterken, worden 50 nieuwe mensen aangeworven. De IT-diensten zullen wel uitbesteed worden aan een externe partner, maar de mediagebonden technologie blijft in eigen handen.

De cultuurredacties van Klara, VRT Nieuws, Radio 1 en Canvas gaan intenser samenwerken. Het aantal management- en ondersteunende functies wordt met 10 procent verminderd.

Uitbesteding
Bij de televisieproductie en de daarmee verbonden facilitaire diensten moet op termijn een groter deel worden uitbesteed aan de externe sector. Dat zal ook zijn impact hebben op het personeelsaantal bij de interne productie. De VRT wil niettemin een sterk en flexibel intern productiehuis behouden waarbij de knowhow voor alle genres in huis aanwezig blijft.

Binnenkort start het sociaal overleg met de vakbonden. Zij zijn het eens met de nieuwe visie van de VRT, maar oneens met het baanverlies. De bonden pleiten voor behoud van alle banen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen