Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Boete Omroep MAX voor producten in Heel Holland Bakt iets lager

Medianieuws

Omroep MAX heeft na het indienen van bezwaar tegen een boete van het Commissariaat voor de Media de boete naar beneden gekregen. Deze is verlaagd van 162.000 euro naar 145.800 euro. Max kreeg de boete in maart 2015 voor overtreding van het dienstbaarheidsverbod naar aanleiding van de Heel Holland Bakt-productlijn.

Tijdens het tweede seizoen van 'Heel Holland Bakt'' heeft Max Albert Heijn en Bol.com in staat gesteld geld te verdienen aan producten van het populaire tv-programma.

"Daarmee heeft Ahold kunnen profiteren van het succes van het met publiek geld gefinancierde programma. Omroep MAX heeft dit mogelijk gemaakt door alle zeggenschap en sturing ten aanzien van de merchandiserechten op 'Heel Holland Bakt' uit handen te geven en de mogelijkheden om van de uitzendingen te profiteren actief te bevorderen", zo meldt de waakhond uit Hilversum aan Omroep Max.

CvdM: "Omroep MAX is een publieke media-instelling en wordt gefinancierd met overheidsgeld. Dit geld is bedoeld om media-aanbod te verzorgen ter uitvoering van de publieke media-opdracht. Voorkomen moet worden dat commerciële partijen door doen of nalaten van publieke media-instellingen meer dan normale winst of ander concurrentievoordeel behalen. Bijvoorbeeld door te profiteren en mee te liften op het succes van een programma. De publieke media-instellingen hebben een zorgplicht om dit te voorkomen.

Omroep MAX heeft met BBC Worldwide Limited een contract gesloten ter verkrijging van een licentie op het format van het Engelse The Great British Bake Off, waarop het programma Heel Holland Bakt is gebaseerd. Op grond van het contract heeft Omroep MAX geen enkele zeggenschap of invloed ten aanzien van de exploitatie van de merchandise rechten op Heel Holland Bakt en is Omroep MAX verplicht het programma uit te zenden en de uitzenddatums aan BBC Worldwide door te geven, Heel Holland Bakt als merk te registreren en deze merkregistratie over te dragen aan BBC Worldwide.

Vervolgens heeft Ahold van BBC Worldwide het recht verkregen om een uitgebreide productlijn met Heel Holland Bakt-artikelen op de markt te brengen tegelijk met de uitzendingen van het tweede seizoen van Heel Holland Bakt. Deze artikelen werden verkocht bij Albert Heijn en Bol.com. Zo heeft Ahold door toedoen van Omroep MAX meer dan normaal kunnen profiteren van het succes van het programma Heel Holland Bakt."

Rechter
Slagter gaat nu naar de rechter om de boete voor 'Heel Holland Bakt' aan te vechten. Directeur en presentator jan Slagter verwacht dat de boete nog verder omlaag kan. De rechter mag daar nu over oordelen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen