Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Extra uitzendingen over Oekraïne-referendum bij NOS

Medianieuws

Nederlanders kunnen op 6 april naar de stembus om hun mening te geven over het Associatieverdrag tussen Oekraïne en de Europese Unie. Een raadgevend referendum over het samenwerkingsakkoord dat door het Nederlands parlement reeds is goedgekeurd. Maar wat houdt het verdrag precies in? De NOS legt het uit.

Wat gebeurt er als de meerderheid van de stemgerechtigden tégen het Verdrag stemt? In 'NOS Nederland Kiest – Het Referendum' op 5 april (20.30 uur, NPO2) wordt door Rob Trip en Dionne Stax antwoord gegeven op deze vragen en zijn voor- en tegenstanders van het Verdrag aan het woord.

Een dag later weten we hoe Nederland gestemd heeft. De prognose van de uitslag door een onderzoeksbureau is te zien in 'NOS Nederland Kiest – De Exitpoll' (20.30u, NPO1) en in Nieuwsuur (NOS/NTR) worden alle uitslagen bekend. (22.00 uur, NPO2).

Uitslag live bij NOS 
Rik van de Westelaken presenteert deze uitzending. Ron Fresen neemt in de studio de eerste reacties van de politici op de voorlopige uitslag door. Later die avond maakt Rik van de Westelaken in Nieuwsuur de uitslagen uit het hele land bekend. Twan Huys praat met studiogasten over de betekenis van de uitslag en Dominique van der Heyde geeft politieke duiding.

Opkomstdrempel 30 procent
Het Oekraïne referendum is in september 2015 afgedwongen door actiecomité GeenPeil, met ruim 400.000 handtekeningen. Op 6 april 2016 kan Nederland stemmen, maar er geldt wel een wettelijke opkomstdrempel van 30 procent. Als deze niet wordt gehaald, is het referendum niet geldig. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen