Kies je favoriete radiostation

Dossiers

BFBS geeft meer FM-frequenties in Duitsland op

Medianieuws

De Britse legerzender BFBS Radio trekt zich steeds verder terug uit Duitsland. Doordat nu alle kazernes rondom de Lüneburger Heide gesloten zijn, heeft BFBS onlangs haar laatste FM-frequenties in de deelstaat Nedersaksen uitgeschakeld.

BFBS geeft meer FM-frequenties in Duitsland op Via BFBS Radio worden Britse troepen die gestationeerd zijn in Duitsland in hun eigen taal geïnformeerd en vermaakt. Het station zendt een format uit dat gelijk is aan BBC Radio 1.

Lange tijd was BFBS dan ook in grote delen van Noord- en West-Duitsland via sterke FM-frequenties te ontvangen. Sterker nog: de legerzender was op de gehele weg van Oberhausen naar Berlijn storingsvrij op de autoradio te ontvangen.

Vanuit studio’s in Keulen en later Herford worden overdag programma’s gericht op Duitsland gemaakt. Zelfs de files op de doorgaande Duitse Autobahnen werden elk uur gemeld op BFBS Radio Germany.

Doordat steeds meer kazernes van het Britse leger gesloten worden, geeft BFBS steeds meer van haar FM-frequenties op.

In 2010 werd al de sterke FM-frequentie 96.5 MHz in het Duitse Ruhrgebied afgestoten door BFBS. Inmiddels is op deze frequentie Deutschlandradio Kultur te horen. Ook werden de uitzendingen van BFBS Radio in Bonn (97.8 FM) al gestaakt. Deze frequentie is overgedaan aan de lokale zender Radio Bonn/Rhein-Sieg.

Nedersaksen
Een jaar later werd de frequentie 97.6 FM vanuit Visselhövede opgegeven. Deze frequentie dekt grofweg het gebied binnen de stedendriehoek Hamburg – Bremen – Hannover en is overgenomen door de publieke jongerenzender N-Joy.

Begin dit jaar werden ook de uitzendingen op de frequentie 93.0 FM vanaf de Drachenberg bij Braunschweig stopgezet. Ook hier is N-Joy nu op te horen.

Voor het afstaan van de frequentie 97.6 FM kreeg BFBS tijdelijk enkele zwakke FM-frequenties in Bergen-Hohne en Cell toegewezen. Nu de kazernes in deze regio’s definitief verlaten zijn door de strijdkrachten zijn de frequenties afgestoten door BFBS.

West-Duitsland
BFBS Radio heeft nu nog slechts één steke frequentie in handen. Vanuit het West-Duitse Bielefeld wordt met 70 kW uitgezonden op 103.0 FM. Daarnaast heeft de zender nog een handvol zwakkere frequenties in gebruik rondom kazernes elders in Duitsland.

Recent heeft BFBS in het West-Duitse  Paderborn een nieuwe studio geopend voor BFBS Radio Germany, waar 14 journalisten en presentatoren de nog 5200 in Duitsland gestationeerde strijdkrachten informeren over de gebeurtenissen rondom de kazernes. Dit is waarschijnlijk de laatste studio die de radiozender in gebruik heeft genomen, want de planning is dat de laatste troepen in 2020 Duitsland hebben verlaten. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen