Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Zweden: Bandit Rock geeft groot deel FM-frequenties op

Medianieuws

Radiozender Bandit Rock is de afgelopen maanden in een groot deel van Zweden van FM verdwenen. Eigenaar MTG heeft de rockzender vervangen door de softpopzender Lugna Favoriter. Bandit Rock is hierdoor alleen nog in de regio Stockholm in de ether te ontvangen.

Zweden: Bandit Rock geeft groot deel FM-frequenties op Bandit Rock is onlangs gestopt met uitzenden via zeven FM-frequenties in het Zuid-Zweedse landsdeel Östergötland en het Södermanland in Midden-Zweden.

Op deze frequenties is nu Lugna Favoriter te horen. Hiermee is de situatie van voor 2010 hersteld, toen de softpopzender juist het veld moest ruimen voor de rockzender.

De luistercijfers vielen echter tegen en daarom is besloten om de frequenties terug te geven aan zusterstation Lugna Favoriter.

Eind december staakte MTG al de uitzenden van Bandit Rock op FM in Göteborg, de tweede stad van Zweden. Het besluit, dat slechts enkele dagen van tevoren werd aangekondigd, zorgde voor een storm van kritiek bij de luisteraars. Maar volgens MTG was de FM-licentie te duur om te blijven uitzenden.

Dure FM-frequenties
De kosten van FM-licenties zorgde er in oktober vorig jaar al voor dat enkele radiostations in de stad Stockholm van frequentie wisselden. Zo was de jongerenzender The Voice van Bauer voorheen op 105.9 FM te ontvangen, terwijl zusterstation Vinyl 107 op 107.5 FM uitzond. Bij een nieuwe frequentieveiling wist Bauer echter de frequenties 101.9 en 107.5 FM te bemachtigen, die een stuk goedkoper zijn dan de twee frequenties die Bauer al in het bezit had.

Eind oktober verhuisde The Voice daarom naar 101.9 FM en Vinyl naar 107.5 FM. De oude frequenties zijn teruggegeven aan de staat. Met de wissel bespaard Bauer ruim 740.000 euro aan licentiekosten gedurende drie jaar. Jaarlijks betaald Bauer samen met partnet NRJ bijna acht miljoen euro voor de FM-frequenties.

Overigens wist ook MTG bij de frequentieveiling een FM-zender te bemachtigen en wel in Göteborg. Maar opvallend genoeg wordt deze frequentie dus niet ingezet voor Bandit Rock, maar voor Lugna Favoriter. MTG betaalt ruim 580.000 euro over drie jaar voor deze licentie. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen