Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radar wint weer rechtszaak van Pretium

Medianieuws

Het tv-programma Radar gepresenteerd door Antoinette Hertsenberg, hoefde volgens het gerechtshof Den Haag geen kopie van opnames uit 2008, gemaakt met een verborgen camera, aan Pretium Telecom af te geven, zo meldt het tv-programma op haar website.

Radar had in het geheim opnames gemaakt in een callcenter van het bedrijf over de wijze van telefonische klantenwerving door Pretium. Het bedrijf spande meteen een rechtszaak aan. Negatieve reclame is ook reclame, zal Pretium denken. De rechtbank had in 2011 geoordeeld dat de toenmalige Tros de door haar gemaakte beelden aan Pretium moest afgeven, maar het Haagse hof heeft dit vonnis in hoger beroep vernietigd.

Het hof is van oordeel dat de opnames onder de bescherming van het recht op vrije meningsuiting en vrije nieuwsgaring vallen zoals bedoeld in artikel 10 EVRM. Het hof gaf aan dat Pretium ook andere mogelijkheden had (zoals het horen van getuigen) om aan te kunnen tonen dat Radar zich schuldig zou hebben gemaakt aan beeldmanipulatie en uitlokking.

De dwangsom van 500.000 euro die eerder door de rechtbank aan AvroTros was opgelegd is nu vervallen.

Antoinette Hertsenberg laat in een reactie weten erg blij te zijn met de uitspraak van het hof. "Een journalist moet zich volgens het hof vrij voelen om onderzoek te doen naar maatschappelijke misstanden, waarbij de verborgen camera een noodzakelijk middel is gebleken om de waarheid aan te kunnen tonen." [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen