Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Verruiming eigendomsbeperking landelijke commerciële radio

Medianieuws

De eigendomsbeperking voor landelijke commerciële radiostations wordt verruimd. Met ingang van 1 januari 2016 mogen radiopartijen vier landelijke FM-kavels bezitten. Momenteel is dit nog beperkt tot twee.

Al in juni kondigde Minister Kamp aan om de eigendomsbeperkingen voor de landelijke commerciële radio te willen verruimen. Momenteel mag een radiopartij slechts twee landelijke FM-kavels bezitten, waarvan één geclausuleerd (met strenge regels over wat er gedaan mag worden) en één ongeclausuleerd (vrij).

Momenteel zijn er drie partijen die twee landelijke FM-kavels bezitten. Zo bezit de Sky Radio Groep zowel Sky Radio als Radio Veronica. De 538 Groep naast Radio 538 ook Slam en zijn ook 100% NL en Radio 10 van één eigenaar. Alleen Sublime, Qmusic en BNR zijn nog zelfstandig.

Vanaf 1 januari 2016 is het toegestaan om vier landelijke FM-kavels per radiopartij te bezitten. Hiervoor wordt zowel de Mediawet 2008 als de Telecommunicatiewet gewijzigd. Hierbij wordt en de eigendomsbeperkingen voor FM en digitale radio-omroep in één wettelijk kader geregeld.

Het is nog onduidelijk of er door de nieuwe regels op korte termijn overnames gaan plaatsvinden.

Het besluit om de eigendomsbeperkingen te verruimen staat overigens los van de verlenging van de FM-kavels. Een definitief besluit over de verlenging heeft de Minister uitgesteld tot voorjaar 2016. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen