Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rechter: Frequentieverdeling West-Duitsland onrechtmatig

Medianieuws

Een flinke tegenvaller voor de regionale mediaraad LFM in de West-Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. De rechter heeft afgelopen week de toewijzing van 11 FM-frequenties aan de Turkse zender Metropol FM onrechtmatig verklaard. En dus moet de verdeling waarschijnlijk weer opnieuw.

Rechter: Frequentieverdeling West-Duitsland onrechtmatig In februari 2014 startte de LFM de verdeling van 11 zwakke FM-frequenties in Noordrijn-Westfalen. De frequenties kwamen vrij door te schuiven met frequenties, nadat de Britse legerzender BFBS twee sterke FM-frequenties opgaf. De frequenties hebben bij elkaar een potentieel bereik van ongeveer 2,6 miljoen luisteraars.

In totaal kreeg de LFM 12 aanvragen binnen voor de vrije frequenties. Bijna de helft van de partijen wilden een zender starten die gericht zou zijn op jongeren.

Groot was dan ook de verbazing toen de LFM in januari van dit jaar besloot om de frequenties toe te wijzen aan Metropol FM. Deze zender richt zich op de Turkse gemeenschap in Duitsland. Het station zendt grotendeels in de Turkse taal uit en draait ook overwegend Turkse muziek.

Ondanks de toewijzing heeft Metropol FM de 11 frequenties nog steeds niet in gebruik genomen. Dein FM, een partij die een aanvraag had ingediend voor een jongerenzender, besloot de toewijzing van de frequenties aan Metropol FM namelijk aan te vechten.

Afgelopen week oordeelde de administratieve rechtbank van Düsseldorf dat de toewijzing van de frequenties aan Metropol FM onrechtmatig is. Weliswaar koos een krappe minderheid van de mediaraad voor Metropol FM, maar de stemming vond plaats tijdens een niet-openbare zitting. En dat is volgens de rechter in strijd met de regelgeving, waarbij gestreefd wordt naar maximale transparantie.

De LFM moet nu de verdeelprocedure waarschijnlijk opnieuw doen. Tegen het besluit dan de mediaraad overigens nog in beroep gaan. Onduidelijk is of dit gaat gebeuren.

Noordrijn-Westfalen is de deelstaat met de meeste inwoners van Duitsland (ruim 17,5 miljoen), maar de minste keuze op de radio. Gemiddeld zijn er 10 zenders op FM te ontvangen. Alleen in de grensgebieden zijn ook zenders uit andere deelstaten of het Buitenland te ontvangen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen